Skandalozna odluka Tužilaštva BiH – obustavljena je istraga protiv Almira Merdića iz Јelaha, jednog od glavnih osumnjičenih za napad na predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića nakon komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici prošle godine.

Zvaničnici iz Srbije kažu da je sada jasno da iza napada na premijera Vučića stoje bošnjački političari u BiH. Za bezbjednosne stručnjake ovakva odluka Tužilaštva BiH ne predstavlja iznenađenje.

Više od godinu dana nakon napada na srpskog premijera, ne samo da niko nije osuđen, već se i osumnjičeni oslobađaju. Uprkos dokazima, svjedocima i video snimcima, Tužilaštvo nije podiglo nijednu optužnicu. Zašto je Merdić oslobođen sumnje, iz Tužilaštva nisu obrazložili. Јasno je, međutim, javnosti u Srpskoj i Srbiji šta se iza toga krije i ko stoji iza pokušaja ubistva premijera Srbije.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije: Vijest o obustavljanju istrage protiv jednog od glavno osumnjičenih za prošlogodišnji pokušaj ubistva premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici pokazuje da, u stvari, bošnjački političari u BiH stoje iza ovog napada.

Za ministra rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina, odluka Tužilaštva služi da se sakriju nalogodavci i uklone tragovi.

– Pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici nije bio slučajan, niti je sproveden bez pažljivog planiranja, a još manje bez političke pozadine i podrške – naglasio je Vulin.

Iz Srpske poručuju da nisu previše ni očekivali od Tužilaštva BiH.

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za bezbjednost BiH, kaže da ovakva odluka duboko vrijeđa svakog poštenog građanina Srpske, jer u BiH postoje povlašteni koji mogu da naprave bilo koje krivično djelo i da za to ne budu sankcionisani, pod uslovom da pripadaju određenom narodu u BiH.

Pripadnici SIPA krajem jula prošle godine priveli su Almira Merdića, Elvedina Himzića i Muju Dizdarevića iz Tešnja, osumnjičene za napad, ali oni su nakon saslušanja pušteni. Sve ovo ne iznenađuje stručnjake za bezbjednost, jer se nije previše ni očekivalo od Tužilaštva BiH.

Dževad Galijašević kaže da Tužilaštvo u svom maniru oslobađa lice koje je direktno učestvovalo u napadu na premijera Vučića i pokušalo ga linčovati.

Podsjetimo, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH zvanično je bila zadužena da obezbjeđuje skup. Policija Republike Srpske sa pripadnicima u civilu spriječila je mogući crni epilog. MUP Srpske je 1. aprila podnio i izvještaj protiv četiri poznata i dva nepoznata lica, osumnjičena za napad na srpskog premijera. Zvanični Beograd insistirao je da se što prije objelodane imena napadača, ali to se nije dogodilo.

RTRS