Predsjednik PDP Branislav Borenović rekao je da referendum o Danu Republike Srpske nije referendum Milorada Dodika, kako se predstavlja u javnosti, već referendum građana Republike Srpske i potreba da se čuje njihov stav.

– Sadržaj referendumskog pitanja ne vrijeđa nikoga i ne ide protiv Ustava BiH. Porediti naš referendum sa onim iz 1992. nije u redu, jer je taj referendum tada izazvao rat. Naš referendum je unutrašnje pitanje Republike Srpske i prošao je sve procedure – rekao je Borenović sinoć na HRT.

On je naglasio da je Srpska morala odgovoriti na pritiske iz Federacije BiH.

– Povod za referendum je odluka Ustavnog suda i apelacija Bakira Izetbegovića koja je bila apsolutno bespotrebna i dovela nas u situaciju da tražimo mišljenje građana, što je naše demokratsko pravo – rekao je Borenović i dodao da su i vlast i opozicija složni u vezi sa Danom Republike Srpske.

– Istina je da termin za održavanje referenduma pred lokalne izbore nije najsrećniji i da ga i Milorad Dodik i Bakir Izetbegović itekako koriste za kampanju. PDP je zato predlagao da referendum bude održan 9. januara 2017. godine. Ali je istina i da bošnjačke političke elite svojim reakcijama, pritiscima i tenzijama, daju vjetar u leđa samom referendumu – rekao je Borenović.

On je istakao da je Republika Srpska, sa svim svojim obilježjima, dio Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ne vidi zašto je to postalo problem sada, nakon 20 godina.

Blic