Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac izrazio je ogorčenje i najoštrije osudio izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, koji je rekao da ga ne interesuje sastanak najviših zvaničnika Srpske i Srbije u vezi sa aktuelnom političkom situacijom u BiH i predstojećim referendumom u Srpskoj o 9. januaru, Danu Republike.

“Ogorčen sam. Tako se nikada niko iz Republike Srpske nije ponašao u Sarajevu. Ne postoje dovoljno loše riječi u srpskom jeziku da opišu Šarovićevu izjavu. Do juče su, zbog politike koju vode on i njegova stranka, Šarovića u Sarajevu zvali efendija. Od juče ga ni muslimani ne zovu gospodinom, već irgetom, slugom Bakira Izetbegovića”, rekao je Košarac u izjavi za Srnu.

Košarac je podsjetio na činjenicu da Šarović nije samo ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nego i zamjenik presjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

“Na našu veliku žalost i nesreću, Šarović je izabran na poziciju vodećeg predstavnika Srba i Republike Srpske u Savjetu ministara BiH. Sasvim je normalno da se, nakon ovakve izjave, svi Srbi u Republici Srpskoj pitaju koga Šarović predstavlja u tom tijelu. Odgovor je – nikoga, osim sebe i svoje interese”, poručio je Košarac.

On je dodao da je sada svima u Republici Srpskoj potpuno jasno zašto u Savjetu ministara BiH nije odbačena izrazito loša i štetna odluka o načinu objavljivanja rezultata popisa, kao i brojne druge koje su Republici Srpskoj i srpskom narodu nanijele ogromnu štetu.

“Šarović je, očito, kako je sam juče rekao, imao preča posla od predstavljanja srpskog naroda i Republike Srpske. Zaposlen je kao politički irget Bakiru Izetbegoviću i Denisu Zvizdiću”, upozorio je Košarac.

On je najavio da će od Šarovića na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH tražiti da sam odstupi, prvenstveno sa pozicije zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

“Iluzorno bi bilo tražiti Šarovićevu smjenu jer se muslimani nikada neće odreći tako dobrog sluge”, naglasio je Košarac i dodao da je uvjeren da će rezultati predstojećeg referenduma u Republici Srpskoj dokazati da Šarović i njegovi politički istomišljenici nemaju legitimitet da u Sarajevu ili bilo gdje drugo predstavljaju srpski narod.

SRNA