Ministar u Vladi Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da su napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima mogli da organizuju samo oni koji su imali ljude, sredstva i motiv, odnosno bošnjački političari.

Komentarišući izjavu načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića koji je u javnost iznio tezu o mogućnosti da je taj napad bio i režiran, Vulin je rekao da Durakovićeva laž ne zaslužuje politički odgovor.

“Dovoljno bi bilo reći, idi liječi se. Ali zbog poštovanja prema istini, građanima BiH i Srbije želim da kažem da je Vučić oprostio pokušaj ubistva u Srebrenici a Duraković i Izetbegović ne mogu da mu oproste što se nije ponzio, što nije obrukao Srbiju i što je preživio”, naveo je Vulin.

On je rekao da su napad na Vučića jedino mogli da organizuju oni koji su imali ljude, sredstva i motiv a to su bošnjački političari.

Vulin je pozvao Bakira Izetbegovića i predstavnike bošnjačkog naroda da se oglase ukoliko ne stoje iza te Durakovićeve laži.

“Ako nisu u stanju da pronađu krivce neka ne okrivljuju žrtvu, ako neće da otkriju ko je bacao kamenice na Vučića neka ga ne okrivljuju što je primao udarce a da se nije sagnuo. Ako vlasti BiH nisu u stanju da pronađu krivce i nalogodavce, Srbija će morati da postupi kao što bi svaka druga zemlja kada je blate i pokušavaju ubistvo njenog premijera, otkriće istinu, sa ili bez pomoći”, naglasio je on.

RTS