Održavanje referenduma u Republici Srpskoj imaće ozbiljne posljedice na BiH i region, izjavio je visoki predstavnik Valentin Incko, koji je optužio predsjednika RS Milorada Dodika da se “igra vatrom”. Inckova izjava izazvala je reakcije i u Srbiji, odakle mu je poručeno da prestane da prijeti Republici Srpskoj.

Incko je u pravu u dijelu izjave, odnosno, u tome da se neko igra vatrom. Upitno je samo ko? Za predsjednika Srpske vatrom se igra onaj ko je inicirao pitanje kod Ustavnog suda znajući kakve će biti posljedice. Incku, koji svoj poziv pravda time da se mora očuvati mir i stabilnost BiH i regiona, zanimljiv odgovor dao je i ambasador Rusije u BiH, rekaviši mu – da nije odbio da da svoje mišljenje pred Ustavnim sudom 2009. kada je Izetbegović pokrenuo inicijativu, danas ne bi bilo ni referenduma ni sjednica PIK-a ni navodne ugroženosti.

Na tvrdnju Bakira Izetbegovića da Srpska ima pravo da slavi dan Republike ali da to ne može biti 9. januar, Dodik je odgovorio da je deveti januar devetog, a ne desetog ili nekog drugog datuma.

Inckova izjava, nije iznenađenje, jer je on odavno u službi Sarajevske politike, rekao je Dodik.

“Da ima imalo poštenja i paravičnosti rekao bi da se vatrom igraju oni koj su pritiscima na Ustavni sud doveli do referenduma”, dodaje Dodik.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, rekao je da Srbija trpi velike pritiske zbog referenduma, ali da ostaje privržena Republici Srpskoj. Valentin Incko treba da prestane da prijeti Republici Srpskoj”, poručio je potpredsjednik Vlade Srbije, Nebojša Stefanović.

“Njegov posao je da obezbijedi stabilnost BiH, a ne da svojim izjavama i činjenjem doprinosi nestabilnosti i porastu tenzija”, istakao je Stefanović.

Ambasador Rusije u BiH, Petar Ivancov, savjetovao je Incka da ne koristi bonska ovlašćenja, jer nije rješenje da se referendum zabrani. To, kaže, ne rješava uzrok problema već samo posljedice. Uzrok je, navodi, Izetbegovićeva apelacija iz 2009. kada je Incko bio suzdržan.

“Da je tada ukazao na moguće probleme koji mogu proisteći iz toga, danas možda ne bismo imali pitanje referenduma, a sastanak amasadora o toj temi ne bi se ni desio. Sada je ostalo jedino da se referendum sprovede i da se Ustavni sud, ali i međunarodna zajednica uvjere kako ljudi u Srpskoj vide to pitanje”, istakao je Ivancov.

Ne može se očekivati samo od Republike Srpske da učini korak nazad kada je riječ o referendumu, rekao je Ivancov, već to treba da urade oni koji su inicirali cijeli proces i koji bi trebalo da povedu dijalog sa liderima u RS i međunarodnom zajednicom.

RTRS