Merkur je retrogradan do 22. septembra, a ako ste skeptični oko njegovog uticaja – samo obratite pažnju na vaša životna iskustva u ovom periodu.

Astrologija se temelji na jednostavnom shvatanju da sve planete na nebu vrše svoj jedinstveni uticaj na svakog od nas i na svet u kojem živimo. Evo kako planeta Merkur deluje na vas.

Merkur vlada vašom inteligencijom, umom, pamćenjem i svim vrstama komunikacije u rasponu od razgovora do pisanja poruka. Takođe, utiče na samoizražavanje i stil komunikacije.

U javnom smislu vlada trgovinom, računarima, telefonima, prevozom i vazdušnim saobraćajem. Položaj Merkura u vašoj natalnoj karti puno govori o tome kako izražavate svoje ideje i kako ih delite. Tokom ove tri nedelje kada je Merkur retrogradan, vaše mentalne sposobnosti ne funkcionišu dobro. U stvari, one “idu na odmor.”

U okviru ovog planetarnog uticaja (koji se pojavljuje tri puta ove godine), komunikacije svih vrsta postaju “poremećene”. Doživećete nesporazume i komunikacijske propuste u tolikom izobilju da ćete gledati u nebo i zvezde i reći: “Šta se to događa?”. Odgovor je: Merkur je retrogradan.

Evo primera za neke od stvari koje mogu poći loše u vašem životu u ovom trenutku:

Na primer, bez obzira koliko dobro vi i vaš partner inače komunicirate, uhvatićete se kako govorite pogrešnu stvar i kako dolazi do neuobičajenih nesporazuma.

Na poslu, čak i ako ste sigurni da ste sve jasno objasnili drugoj osobi, ona čini suprotno od onoga što ste rekli, a uz to je sigurna da je sledila vaša uputstva. Vaši dokumenti na računaru kojima dokazujete te propuste nestaju. Događaju vam se mehanički kvarovi svih vrsta na elektronskim uređajima.

Motor automobila će možda ispuštati čudne zvukove i pomislićete: “Trebalo bi da odem kod auto mehaničara da to proveri”. Pa, tokom retrogradnog Merkura, bolje da uistinu odete kod mehaničara jer će vaš automobil zasigurno odjednom prestati raditi.

Mesečni izvještaj iz banke ne dolazi, kao ni proizvodi koje ste naručili preko interneta. Budući da Merkur vlada prevozom, nije idealno vreme za kupovinu automobila.

Dakle… U čemu je problem?

Ove vrste problema nastaju tokom retrogradnog Merkura, jer sve iznenadne, normalne komunikacije postaju nepouzdane, pune dezinformacija, nedostaju važni podaci ili su pogrešni. Uostalom, Merkur vlada umom, mentalnom jasnoćom, razgovorom, samoizražavanjem i ukupnom komunikacijom.

Tokom retrogradnog razdoblja, intelektualni, komunikacioni i mentalni procesi neke osobe manje su pronicljivi. Oni postaju neoprezni, skloni greškama i zaboravu.

To objašnjava zašto se vaši postupci i odluke tokom retrogradnog razdoblja čine sabotirani.

Top 10 stvari koje bi trebalo da odložite ako možete.

1. Ne sklapajte ugovore

Ovo nije dobro vreme za pregovaranje ili donošenje odluka. Izbegavajte potpisivanje bilo kakvog pravnog dokumenta. Bez obzira što nešto imate u pisanom obliku, to bi moglo da zahteva ozbiljnu reviziju kada se Merkur bude kretao napred. Mogli biste da propustite neke detalje. Ili nešto što ćete možda znati tek kad se Merkur bude kretao napred.

2. Ne prihvatajte i ne započinjite novi posao

Ako to učinite, možda ćete zažaliti. Tokom retrogradnog Merkura, stvari nisu onakve kakvima se čine.

2. Ne pokušavajte da zaključite prodaju

Nema goreg vremena za zaključivanje posla. Ako “prodajete” svoje ideje ili proizvode svoje firme, izbegavajte pokušavati da “zaključite prodaju” za vreme retrogradnog Merkura, jer može doći do “zastoja”, izgovora i kašnjenja. Ili bi vaš klijent nekako mogao da pogrešno shvati vašu prezentaciju. Kupac bi mogao da sve otkaže ili promeni mišljenje.

3. Nemojte da pokrećete nove projekte

Izbegavajte pokretanje novih projekata ili donošenje odluka da napravite “veliku prezentaciju.” Ljudi bi se mogli suprotstaviti ili je neće razumeti. Možda kasnije saznate da ste izostavili vitalno važan detalj o kojem niste razmišljali. Ako se vaš projekat usvoji, može doživeti neuspeh ili biti potpuno restrukturiran.

4. Zakazivanje sastanaka

Izbegavajte (ili smanjite) zakazivanje sastanaka i događanja tokom retrogradnog Merkura kako bi izbegli zabune, greške i otkaz.

5. Izbegavajte putovanja

Ako ne možete da stavite određeni put na čekanje, samo imajte na umu da možete očekivati neobičnu količinu otkazivanja letova u zadnji čas, odlaganja sastanaka i dugih kašnjenja prevoza. Pripazite na vaš prtljag. Preduzmite dodatne mere opreza, jer u ovo vreme može doći do krađe ili bi se jednostavno mogla izgubiti. Ponovno potvrdite i vaše rezervacije, kao i adrese za svoje sastanke.

7. Ne kupujte računare i ne instalirajte ništa

Mogli bi da otkrijete da ste kupili “računar iz pakla” i da zažalite što niste kupili onaj s tri godine garancije koje je prodavač predložio. A, kada instalirate novi softver, takođe, očekujte propuste.

8. Ne popravljajte auto, osim ako nije neophodno

Popravci na opremi u automobilu trebalo bi da budu odloženi. Ako morate nešto da popravite, obavezno tri puta proverite je li sve dobro napravljeno. Kada Merkur počne ponovo da se kreće napred, mogli bi shvatiti da popravka nije ispravno učinjena i da ćete ga morati ponovo popravljati.

9. Ne kupujte stvari

Osim ako volite kupovinu zbog koje ćete kasnije zažaliti. Ovo je loše vreme za ikakvu kupovinu, jer možda na kraju saznate da je proizvod “prevelik ili premali” ili jednostavno ne stoji dobro. Ako kupite poklon za nekoga, budite spremni na reakcije u stilu: “Hvala, ali zelena je moja najgora boja!” ili “Već imam jednu istu takvu stvar.”

10. Nemojte da birate cimera ili da se uselite kod nekoga

Jer može se brzo pokazati da taj neko nije onakav kakvog ga znate.

Najbolji savet:

Kako biste izbegli ove probleme, pre donošenja važnih odluka pričekajte da Merkur ponovo počne da se kreće unapred. Tada će komunikacija biti jasnija. Takođe, tada će vam se otkriti važne informacije koje sada ne znate dok je Merkur retrogradan.

To novo znanje pomoći će vam da donesete ispravnu odluku. Ako uzmete u obzir ove savete i upozorenja, imaćete manje frustracija, manje grešaka i razočaravajućih neuspeha u ove tri nedelje. Najbolje od svega, od 22. septembra – kad Merkur ponovo počinje da se kreće unapred, bićete u boljoj poziciji da svoje namere uspešno ostvarite.

24sata