U sjeni snažne antireferendumske kampanje i poziva vlastima u Srpskoj da bespogovorno poštuju Odluku Ustavnog suda Bih o ukidanju 9. janura, u čemu prednjači OHR, potpuno zaboravljen ostao je slučaj od prije 10 godina kada je tadašnji visoki predstavnik Kristijan Švarc-Šiling svojim nalogom poništio odluku Ustavnog Suda BiH.

Kada je Ustavni sud BiH u novembru prošle godine donio Odluku o ukidanju 9. januara, visoki predstavnik je bezuslovno zatražio njeno sprovođenje. Kada je taj isti Sud svojevremeno utvrdio da je Kancelarija visokog predstavnika kršila ljudska prava smjenjujući funkcionere, uglavnom Srbe, onda je Visoki predstavnik poništio tu Odluku.

U Odluci visokog predstavnika od marta 2007. godine stoji da svaku radnju koju preduzme bilo koja institucija ili organ u BiH u cilju uspostave domaćeg mehanizma kontrole odluka Visokog predstavnika donesenih prema njegovom međunarodnom mandatu, visoki predstavnik će smatrati pokušajem da se ugrozi provođenje civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Odlukom iz 2006. Ustavni sud BiH ispravno je zaključio da su prekršena ljudska prava smijenjenih funkcionera iz Srpske Milorada Bilbije i Dragana Kalinića.Takvu odluku Visoki predstavnik Kristijan Švarc Šiling protumačio je kao neprimjereno miješanje Ustavnog suda BiH u njegov posao i zatim ju je poništio.

“U vezi sa ispunjavanjem odluke o 9.januaru takođe se postavlja pitanje sa aspekta pravne struke zašto se u jednom predmetu odluka može izvršti, a u drgom predmetu se to ne želi. Ako su odluke US BiH obavezujuće, onda su one obavezujuće i za Predsjedništvo, PS BiH pa tako i za visokog predstavnika i OHR”, ističe Miljkan Pucar, advokat milorada Bilbije.

Da je Valentin Incko pažljivo pročitao odluku svog prethodnika, ne bi njegovi pozivi vlastima Srpske da poštuju autoritet Ustavnog suda BiH u vezi praznika Republike 9.januara, bili tragikomični –poručuje poslanik u bh. parlamentu Staša Košarac.

“S obzirom na činjenicu da je visoki predstavnik 2007. godine donio odluku kojom je zabranio primjenu odluke Ustavnog suda BiH, a danas kada institucije RS gotovo jednoglasno govore o tim pitanjima, stavlja se u ulogu da treba tumačiti odluke Narodne skupštpine RS, ovdje je potpuno vidljivo da Ustavni sud BiH postaje najnovija kancelarija visokog predstavnika”, dodaje Košarac.

Ako bi do kraja instistirali na sprovođenju zakona onda bi trebalo da očekujemo da Tužilaštvo BiH pozove na odgovornost visokog predstavnika jer je nesprovođenje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo.

RTRS