Milenko Đaković, kandidat DNS za gradonačelnika Prijedora: O uspešno završenim poslovima, planovima, želji da Prijedor postane najbolji u BiH. Imamo veliku podršku i očekujemo pobedu

OD dolaska Demokratskog narodnog saveza na vlast u Prijedoru, još 2004. godine, ovaj grad ide samo napred. Tako će biti i posle ovih izbora. DNS je u Prijedoru za vreme svoje vladavine uradio mnogo za građane. Pre našeg dolaska Prijedor je važio za crnu rupu u Srpskoj i BiH, ali predanim radom gradonačelnika Marka Pavića i ljudi iz DNS, Prijedor je danas postao jedan od najrazvijenijih gradova u BiH i prepoznat kao grad sa najboljim uslovima za poslovanje u jugoistočnoj Evropi. Rekonstruisano je vodosnabdevanje grada, kanalizaciona šema je izgrađena i gradi se, izgrađene su i rekonstruisane zdravstvene i kulturne institucije, nova putna infrastruktura, a neprestano se gradi i dalje – kaže za “Novosti” Milenko Đaković, kandidat Demokratskog narodnog saveza za gradonačelnika Prijedora.

– Grad Prijedor je danas evropski grad koji gleda samo u budućnost. Sa DNS na čelu tako će se i nastaviti. Sada radimo na ekonomskom razvoju i otvaranju radnih mesta i to nam je jedan od prioriteta – kaže Đaković.

* Imate li kapacitet za otvaranje novih radnih mesta?

– U Prijedoru je izgrađeno 11 objekata firmi sa stranim investitorima, koji konstantno povećavaju broj zaposlenih. To nam je omogućilo da postanemo prvi grad u jugoistočnoj Evropi koji je dobio BFC sertifikat sa najboljim poslovnim okruženjem. Ovo je samo dokaz šta radimo za naš grad.

* U kojem pravcu planirate da povedete Prijedor?

– Nastaviću tamo gde je stao moj prethodnik, gradonačelnik Marko Pavić. Prijedor je na odličnom putu razvoja. Tome su mnogo doprinele i strategije razvoja grada koje su usvajane 2008, koja je bila na snazi do 2013, i nova od 2014. kojom je planiran razvoj grada u narednih 10 godina. Postavljeni su pravi temelji razvoja i nastaviću da gradim Prijedor zajedno sa DNS i našim građanima. Moramo svaki dan raditi na razvoju našeg grada i to je jedini pravi put, ako želimo da mladi ostanu u našem gradu. Uradilo se mnogo posla, a radiće se i u narednom periodu, jer je projekata mnogo.

* Kolika je podrška vašoj kandidaturi?

– Moju kandidaturu podržava još 10 stranaka, političkih partnera. Očekujemo veliko podršku građana u Prijedoru i, naravno, pobedu. A koliko dobro radimo, vidi se iz podatka da je u Prijedoru u poslednjih pet godina broj nezaposlenih smanjen sa 13.000 na 7.200. Želimo da privučemo što više privrednih subjekata, koji će zaposliti još više naših sugrađana. Mi imamo sada oko 98.000 stanovnika, treći smo grad u Srpskoj po broju žitelja, i DNS ima obavezu da građanima Prijedora obezbedi najbolje uslove za život i ostanak u ovom gradu. Strateški gledano DNS, pored mladih, ostaje posvećen i boračkoj populaciji, penzionerima, prosvetnim i zdravstvenim radnicima. Zajedno sa građanima kao pravi domaćini želimo da Prijedor bude najbolji grad za život u BiH.

PRIJEDOR ZADUŽEN SVEGA 10 ODSTO

* DA li gradski budžet može da izdrži sve ove planove?

– Naravno da može. DNS je za vreme svoje vladavine u Prijedoru od 2006. godine kad je uspeo da reši deficit u gradskom budžetu u narednih 10 godina poslovao u suficitu. Prijedor je jedan od najmanje, ako ne i najmanje zadužen grad u čitavoj BiH. Zadužen je svega 10 odsto. Dobrim domaćinskim radom u gradu DNS je napravio veliki problem opoziciji, koja nema argumenata kako da nas kritikuje.

PROJEKTI AUTO-PUTBanjaluka – Prijedor – Novi Grad, jedan je od glavnih projekata koji će umnogome doprineti dodatnom razvoju Prijedora. Pored izgradnje sportske dvorane koja je u toku i izgradnje gradske pijace, ovo je ključni prijekat za razvoj grada. Nastavljamo sa izgradnjom vodovodne i kanalizacione mreže za sva naselja u Prijedoru i okolini.

Novost.rs