Novo hapšenje Srba zbog ratnog zločina. SIPA je jutros u Milićima i Vlasenici uhapsila petoro lica koja se sumnjiče da su 16.maja 1992. godine počinila ratni zločin nad Bošnjacima na području Zaklopače kod Milića, kada je ubijeno 60 civila.

Uhapšeni su Branko Јolović, Nenad Vukotić, Nikola Lošić, Dejan Milanović iz Milića i Milomir Milošević iz Vlasenice. Šesti osumnjičeni, Radomir Pantić, uhapšen je nakon ročišta u Sudu BiH, gdje mu se sudi za drugi ratni zločin.

Po nalogu tužioca Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, pripadnici SIPE su jutros, u ranu zoru, zakucali i na vrata porodične kuće Milanovića u Dubničkom mostu i uhapsili sedamdesetogodišnjeg Dejana.

Rajka Milanović, supruga uhapšenog Dejana Milanovića kaže: “Prepala sam se i on i ja i svi. Ne znam što tako rade da plaše narod, dobijao je poziv i odazivao se svaki put, mogli su i sad tako”.

Iznenadna akcija uznemirila je i suprugu uhapšenog Nenada Vukotića.

“Meni su rekli možda ga zadržimo 24 sata, a možda mjesec, kao javićemo vam, ništa drugo mi nisu rekli”, rekla je Vinka Vukotić, supruga uhapšenog Nenada Vukotića.

Način hapšenja osuđuju predstavnici Boračke organizacije i opštinske uprave Milića. Vjeruju da će njihovi sugrađani dokazati da nisu krivi i da će na taj način pravda biti zadovoljena.

“Ne znam koji je put da SIPA postupa na ovakav način prema građanima Milića i Republike Srpske. Potrebno je naznačiti da su isti savjesni i prema ovim organima gonjenja”, izjavio je Dragutin Đuričić, predsjednik Boračke organizacije Milići.

Momir Lazarević načelnik opštine Milići kaže: “Nama je stalo, lokalnoj zajednici opštine Milića je stalo da se dokaže istina, istina i da se na neki način i da se skine ljaga sa građana i samim time opštine Milića”.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o daljnjim aktivnostima.

RTRS