Književnik Ranko Risojević u Prijedoru je večeras predstavio svoj najnoviji roman “Sestre i drugarice” koji prati sudbinu dviju heroina iz Drugog svjetskog rata, kao i žene današnjeg vremena.
Nakon čitanja odlomka romana u kojem baka Milica, sestra narodne heroine iz Drugog svjetskog rata, piše pismo svome unuku Đorđu koji 1993. ide u rat, Risojević je rekao da je Rada Vranješević iz čuvene banjalučke porodice imala isto toliko godina kada je krenula u narodnooslobodilački pokret koliko i Đorđe, lik iz odrbambeno-otadžbinskog rata.

“Kao što ni Đorđe ništa nije prihvatao šta mu je govorila baba, tako ni Radina generacija nije prihvatala savjete roditelja. Istorijski likovi jesu okvir ovog romana, ali je ostalo nadograđeno nekim drugim likovima i sudbinama”, dodao je Risojević.

Osim Radinog, roman “Sestre i drugarice” prati odrastanje njene najbolje drugarice Vahide. Radin otac Đorđe bio je paroh i sin mu se utopio i Radu je zvao “sine moj”. Vahidin otac bio je kadija i ona je imala petoro braće.

“U protinoj kući on je taj koji je širok i koji sve odobrava kćerima. Majka ne. Ona je razočarana, ne kćerima, nego protom koji im sve dozvoljava. U kadijinoj kući on je taj koji se ibreti i ne razumije šta se dešava, a kadinica svu svoju djecu obožava. Svih pet sinova su komunisti i sestra im takođe”, navodi Risojević.

On dodaje da je treći ženski lik Jelena koja se pridružuje sindikalnom pokretu, a poslije će svoje drugove odavati ustašama. Za razliku od Vahide i Rade, ona ne gine u ratu, a roman se zaokružuje suđenjima njoj, vremenu i Informbirou.

Književno veče organizovao je Aktiv žena Socijaldemokrata u okviru predizborne kampanje SNSD-a.

SRNA