Na farmi Milana i Gorana Škundrića u Ništavcima kod Prijedora danas je održana manifestacija “Dani polja silažnog kukuruza Prijedor 2016” koja je okupila više od 150 učesnika iz svih krajeva Republike Srpske, te predstavnike sjemenskih kuća iz BiH, Srbije i Hrvatske.
Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da ovo ministarstvo već nekoliko godina organizuje poljske oglede putem savjetodavnog resora i da svake godine povećava površine pod ogledima.

“Ove godine imali smo četiri ogleda pod strnim žitima sa oko 50 sorti, osam ogleda kukuruza sa 82 hibrida i dva ogleda soje. Dane polja organizujemo da predstavimo rezultate tih ogleda našim poljoprivrednim proizvođačima gdje im je omogućeno da uporede različite sorte i odluče se koja im najviše odgovara za njihove parcele”, rekao je Pašalić novinarima u Ništavcima.

Danijel Egić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi rekao je da je u Ništavcima postavljen ogled sa 22 hibrida kukuruza koji se mogu koristiti za silažu iz osam selekcijskih kuća.

“Našim poljoprivrednim prozvođačima, prvenstveno onima koji se bave proizvodnjom mlijeka, ogled će pokazati koji hibridi su najbolji za silažu. Danas radimo vaganje i imamo količinu, a uzimamo uzorke da bismo dobili i hemijski sastav odnosno i kvalitet silaže”, dodao je Egić.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je da se budućnost proizvodnje mlijeka zasniva na vlastitoj proizvodnji silaže i sjenaže.

“Zbog niskih cijena mlijeka ne može se drugačije opstati, a država treba da im obezbijedi zemlju”, dodao je Usorac.

Predstavnik Instituta za kukuruz Zemun polje za BiH Dragiša Lopandić rekao je da su manifestacije poput ove način da se prekine jedna loša praksa koja je prisutna i ovdje i u Srbiji i u okruženju.

“Naš proizvođač se dugo, i po 15-20 godina, veže za jedan hibrid ili grupu hibrida, a idealno bi bilo pet godina jedna generacija hibrida da se zadrži i onda da ide ustupanje novoj generaciji”, pojasnio je Lopandić.

Suvlasnik farme Škundrić, Milan Škundrić rekao je da farma broji oko 330 grla od kojih je 150 muznih krava, da je lani mljekarama isporučila više od milion litara mlijeka i da pod usjevima ima oko stotinu hektara zemlje, od čega 80 pod silažnim kukuruzom.

SRNA