Rat navijačkih grupa zbog prodaje narkotika, koji su godinama unazad u Beogradu pratile sačekuše, surove likvidacije i ranjavanje protivnika, iz prestonice su se preselile u Novi Sad u kome se poslednje dve godine vodi ozbiljan narko-rat.

– Centar sukoba je već neko vreme u Novom Sadu. Tamo se za vlast bori nekoliko ozbiljnih narko-klanova, čiji centri poslovanja nisu samo u Srbiji već u mnogome u inostranstvu. Veći deo tih grupa vuče korene iz Crne Gore, ali su preselili posao u Novi Sad. Neminovno su i vođe navijača postale deo tog rata – priča izvor “Blica” iz policije.

 Ranjavanje Dragana Jovanovića Gidre, koje se dogodilo pre nekoliko dana u Novom Sadu, novi je nastavak borbe za prevlast na tržištu droge u ovom gradu.

Kako nezvanično saznajemo, ponovo su u pitanju sukobi ljudi koji se kriju iza navijačkih obeležja, a najviše se bave preprodajom narkotika.

– Ranjeni navijač se povezuje sa grupama koje preprodaju narkotike. Ponovo se našao na liniji vatre, a ovo mu nije prvo ranjavanje zbog teritorije. U stanu mu je nađeno preko 100 grama kokaina koje je verovatno planirao da preproda – navodi naš izvor upoznat u dešavanja u novosadskom podzemlju.

Poslednja žrtva rata koji bukti od smrti bivšeg predsednika FK Vojvodine Bate Buturovića, za kojeg se smatra da je držao pod kontrolom navijače, bio je Filip Vilotijević, sin crnogorskog bosa iz devedesetih godina Kićuna Vilotijevića.

buturovic

Vilotijević, koji je nekada važio za vođu navijača “Koride”, grupe koja je navijala za F.K. “Novi Sad” prošlog oktobra izrešetan je na Paliću sa 15 metaka, dok se nalazio u automobilu “BMW X5”.

Kao i Jovanović i Vilotijević je bio stari znalac policije sa podebelim dosijeom, a sumnjalo se da je upravo on pucao na Jovanovića i ranio ga u dvorištu O.Š. “Žarko Zrenjanin”.

Međutim, to nikada nije dokazano, jer je Jovanović pred tužiocem rekao da ne zna ko je pucao na njega.

Borbe “navijača” samo izgovor

Jovanović je kao deo rasformirane navijačke grupe „G3“ „ratovao“ sa ekipom Aleksandra Roganovića, koji se izdavao za vođu navijača Crvene Zvezde, a koji je prema navodima našeg izvora bio u ekipi sa Vilotejevićem.

Roganović je ubijen mesto Vilotijevića, u septembru 2015. godine u dvorištu kuće u Veterniku, a pre njegove smrti u tuči i pucnjavi u ulici Vojvode Mišiće takođe su se sukobili takozvani navijači, a ranjen je jedan momak.

gidra-likvidiran

Iako je u zatvoru bio samo jednom zbog držanja pištolja za koji nije imao dozvolu, verovalo se da kontroliše dilere na novosadskom Novom naselju.

Gidra nije dobar ni sa „Grobarima“, a učestvovao je i u ranjavanju navijača Partizana Dragana Kaćanskog pre dve godine u jednom novosadskom kafiću.

Kako navodi naš izvor, nakon smrti Vilotijevića i Roganovića, koji su bili deo ozbiljne kriminalne grupe situacija se smirila i nije bilo ovako orgnaizovanih napada.

– Praktično od tada nismo imali ovakvu sačekušu, ali je ovo nečiji odgovor na Gidrino širenje – navodi izvor.

Svi pomenuti akteri zajedno bi skupili oko 100 krivičnih prijava, a među njima se izdvajaju nasilništva, neovlašćeno držanje narkotika, ugrožavanje bezbednosti, nanošenje teških telesnih povreda.

Ratovi na beogradskom asfaltu

I na beogradskim stadionima, trgovima i ulicama od 90-tih godina ratuju razne navijačke grupe. Iako su se nekada zakazivale tuče iz navijačkih strasti sa suprotstavljenim grupama, danas to izgleda mnogo drugačije.

– Sukobi su odavno dobili drugu dimenziju kada su vođe navijača ušle u novi posao – dilovanje droge. Oni su postali čuvari diskoteka, klubova i splavova. Tako su dobili kontrolu nad narko prodajom i sukobi, u kojima su se našli nisu posledica navijačkih strasti već isključivo kriminalnih poslova, dilovanja, reketiranja, iznuda – kaže za “Blic” izvor iz MUP-a.

Zbog takvih poslova u Beogradu su ubijeni Velibor Dunjić, vođa Zvezdinih “Hijena”(maj 2014.) i, Aleksandar Joksić, vođa Partizanove frakcije “Zabranjeni” (septembar 2015.). Ranjen je Dragan Vasić Gaga (41), stara garda Zvezdinih navijača, a prošlog meseca ubijen je Alen Kostić (avgust 2016.), vođa navijačke grupe Partizana – Zabranjeni.

Blic