Na filmskom festivalu u Veneciji, održana je svjetska premijera filma proslavljenog srpskog režisera Emira Kusturice “Na mliječnom putu”, kojoj je prisustvovao i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Film je izazvao ovacije publike – po okončanju projekcije, publika u venecijanskoj Sali Grande je aplaudirala više od petnaest minuta, oduševljena najnovijim filmskim ostvarenjem Emira Kusturice, koji ni sam nije mogao sakriti emocije pa je od zadovoljstva na trenutak i zaplakao.

Premijera filma održana je u venecijanskoj sali Grande u kojoj su prethodno održane i dvije projekcije filma “Na mliječnom putu” za novinare koji nisu krili oduševljenje.

dodik-na-filmskom-festivalu-u-veneciji-2

Predsjednik Dodik je izrazio veliko zadovoljstvo što je film rađen na prostoru Republike Srpske. Time će, kaže Dodik, svijet vidjeti ljepotu Srpske, u kojoj su glumci u toku snimanja već uživali.

Prethodno, predsjednik Srpske se fotografisao sa režiserom filma i glumicom Slobodom Mićalović, koja takođe igra u filmu, pored Kusturice i italijanske zvijezde Monike Beluči.

dodik-na-filmskom-festivalu-u-veneciji-3

Kusturica i glavne glumice održali su prethodno veoma posjećeno konferenciju za medije.

Film je sniman na Mokroj Gori, na srednjovekovnom gradu Klobuku u blizini Trebinja i u Andrićgradu.

“Na mliječnom putu” je ljubavna priča u čijoj pozadini je Balkanski rat devedesetih. Tematski je podijeljen u tri dijela i urađen rema Kusturičinoj pripovjetki “U zmijskom zagrljaju”, objavljenoj u knjizi “Sto jada”.

Pretpremijera filma održana je u aprilu u bioskopu “Doli Bel” u Andrićgradu.

KUSTURICA: OVO ЈE MOЈ POSLjEDNjI TAKMIČARSKI FILM

Ljubavna priča iz ratnog vremena je “politički testament” Emira Kusturice i njegov posljednji takmičarski festivalski film, rekao je danas ovaj nagrađivani srpski režiser u Veneciji.

Kusturica se vratio na najstariji svjetski filmski festival ostvarenjem “Na mliječnom putu”, u kojem prikazuje život mljekara na prvoj liniji neodređenog ratnog sukoba, čiji se život potpuno mijenja sa dolaskom misteriozne Italijanke.

Ovaj film je jedan od 20 u konkurenciji za Zlatnog lava, koji će biti dodijeljen sutra.

“Želim da izađem iz ovog sportskog filmskog života u kojem je važno da li pobjeđujete ili ne”, rekao je Kusturica za  Rojters, i dodao, da je za njega ovo iskustvo previše stresno.

On je rekao da to “ne znači da neće više snimati filmove”, nego da oni neće biti takmičarski.

Kusturica je osvojio Zlatnog lava na Venecijanskom festivalu 1981. godine svojim prvim filmom “Sjećaš li se Doli Bel?” kada je imao samo 27 godina.

Kasnije je dobio Zlatnu palmu u Kanu dva puta, Srebrnog medvjeda na festivalu u Berlinu i nominaciju Američke filmske akademije za najbolji film sa stranog govornog područja.

Ovaj višestrani umjetnik kaže da sada želi da se posveti uzgajanju organskog voća i pravljenju soka na svom imanju, a da će film snimiti “kada osjeti da to treba da uradi”.

Pored režiserskog posla, Kusturica je napisao i scenario za film “Na mliječnom putu”.

“Zovem ga svojim političkim testamentom zato što sam pomiješao dva glavna generatora ljudskog života: ljubav i rat”, rekao je Kusturica i dodao da je tužan kada vidi da se ljudi i dalje masovno ubijaju, 20 godina poslije sukoba na Balkanu, koji je on proživio.

“Rat postaje skoro metafizički”, rekao je režiser.

Belučijeva, koja je učila srpski jezik za ovu ulogu, rekla je da ju je privukao prikaz ljubavi između dvoje odraslih.

“Oni nemaju šta da izgube, više nisu mladi, a još vjeruju u ljubav i da neka magija može da postoji”, rekla je ova glumica.

Ona je dodala da treba vjerovati da su ljubav i seksualnost pitanje energije, a ne godina.

Izvor: RTRS/Srna