Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je da referendum o Danu Republike treba održati bez obzira na to kakvu će odluku donijeti Ustavni sud BiH na plenarnoj sjednici 17. septembra.

– DNS smatra da, bez obzira na to da li će Ustavni sud BiH ukinuti svoju odluku ili ne, referendum treba održati. Smatram da treba da održimo referendum i da pokažemo jednom šta naši građani misle. Moramo pokazati da to nije hir rukovodstva, nego potreba naših građana – rekao je Pavić.

On je naglasio da će konačna odluka zavisiti od svih stranaka, jer su one odluku o referendumu donijele konsenzusom i o tom pitanju treba da nastave da rade konsenzusom.

– DNS je za referendum i 9. januar smatra svetinjom, a naše svetinje nema pravo niko da dira. Mi taj datum ne možemo mijenjati – istakao je Pavić.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud BiH nije ni mogao, ni trebao da donosi odluku o Danu Republike Srpske.

– Ustavni sud BiH u sastavu tri stranca i dva Bošnjaka ne može donijeti nikakvu odluku – poručio je Pavić.

Ustavni sud BiH na plenarnoj sjednici 17. septembra trebalo bi da razmatra i zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske o preispitivanju odluke ovog suda o neustavnosti odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske o 9. januaru kao Danu Republike.

SRNA