Opstanak Mladena Bosića na mjestu predsjednika SDS-a zavisiće od rezultata predstojećih lokalnih izbora, saznaje “Euroblic”.
Izvori ovog lista iz vrha SDS-a tvrde da će odmah poslije zatvaranja biračkih kutija, 2. oktobra, ovu stranku početi da potresaju žestoki unutarstranački sukobi koji bi mogli da dovedu do promjena u rukovodstvu.

Izvori tvrde da je Bosić u proteklih deset godina, koliko se nalazi na čelu SDS, stvorio moćnu unutarstranačku opoziciju koja jedva čeka da mu vidi leđa.

Oni dodaju i da u slučaju da “pučisti” uspiju u namjeri da smijene Bosića, na njegovo mjesto skoro sigurno dolazi potpredsjednik Glavnog odbora SDS-a Mirko Šarović, piše list.

“Od završetka opštih izbora 2014. godine do danas stranku je zbog sukoba sa Bosićem napustilo pet narodnih poslanika. Problem je u tome što su Slavko Dunjić, Radomir Pašić, Nenad Stevandić, Darko Banjac i Zlatko Maksimović u prošlim izbornim ciklusima stranci donosili značajan broj glasova i što je svako od njih unutar svojih opštinskih i gradskih odbora imao veliki broj sebi odanih ljudi koji Bosiću ne mogu da oproste to što ih je otjerao iz SDS-a”, tvrde izvori lista.

Oni tvrde i da su u vrhu SDS-a svjesni da u oktobru teško mogu da ponove izborni rezultat iz 2012. godine, kada je ta stranka dobila načelnička mjesta u 26 opština u Srpskoj.

“Sadašnje procjene govore da će stranka na izborima doživjeti pad, te da će SDS osvojiti 16 ili 17 načelničkih pozicija”, kažu izvori.

Potpredsjednik SDS Milovan Bjelica rekao je za “Euroblic” da Bosić uživa nepodijeljenu podršku u stranci i da priče o smjenama i sukobima podstiču oni koji nisu članovi SDS-a.

“Očekujemo da na predstojećim izborima osvojimo najmanje 35 načelničkih mjesta”, istakao je Bjelica.

SRNA