Iskusni fudbalski radnik i dugogodišnji član Upravnog odbora Fudbalskog kluba Rudar Prijador, a danas Komiteta za hitna pitanja aktuelnog lidera prvoligaškog karavana Republike Srpske Ranko Vučković pričao je o svemu, otvoreno, pokušavaju da stiša euforiju nakon fantastičnog starta Prijedorčana u novoj sezoni u kojoj su klubu „dušebrižnici“ predviđali totalni krah.

-Uradili smo veliki posao, spasili smo klub od sigurnog raspada, prijetilo je možda i gašenje – počeo je priču Ranko Vučković, a potom nastavio:

-Komitet za hitna pitanja preuzeo je brigu o Rudar Prijedoru u trenucima kada je Upravni odbor bio podijeljen i nije funkcionisao, naš prevashodni i prioritetni zadatak bio je da spriječimo apsolutno propadanje kluba. U takvoj situaciji, poslije ispadanja iz Premijer lige BiH, nismo imali ni trenera, ekipa je bila rasuta, otišlo je 15-16 igrača bez banke nadoknade klubu.

Pripreme za novu sezonu u Prvoj ligi Republike Srpske su relativno kasno počele što je bio još jedna od otežavajućih okolnosti ljetos.

-Prvo smo morali da imenujemo trenera i da on krene od nule. Povjerenje je dobio Zlatko Jelisavac, dali smo mu odriješene ruke, da uz naše sugestije i svoju viziju, sklopi ekipu od domaćih igrača iz Prijedora i regije, ali je prioritetni zadatak bio opstanak u Prvoj ligi. Željeli smo da ne tonemo dalje, da Jelisavac selektuje ekipu od mladih i perspektivnih igrača sa ove regije, a planirali smo da za tri-četiri godine konsolidujemo klub i stvorimo okosnicu ekipe od sedam-osam fudbalera koji će činiti „kostur“ za budućnost. U tom slučaju da igrači koji dolaze sa strane bude zaista pojačanja, a ne da popune broj – kaže popularni Vučko.

Međutim, plan je odmah u startu prebačen…

-Rezultati su takvi kakvi su, Jelisavac je po postignutim rezultatima napravio dobar odabir igrača i finu selekciju, ekipu koja će, sigurno je, gledajući na mladost i neiskustvo, dosta oscilirati. Ali ova ekipa ima i te kako potencijala, vidi se to i po rezultatima i po igri. Klub je bio u teškoj finansijskoj situaciji, i sada je račun blokiran zbog nekog duga iz 2010. godine, ali smo mi u Komitet razmišljali racionalno. Donoseni su pravilnici o radu omaldinskog pogona, ali i o nagrađivanju i kažnjavanju igrača. Sredstva koja imamo nisu enormno visoka, ali ono što dobijamo od tri sponzora gledamo da racionalno rasporedimo na igrački kadar – dodaje Ranko Vučković.

Na pitanje šta ako klub nastavi sa ovim rezultatima, Ranko Vučković kaže:

-Osnovni cilj Komiteta čiji sam član je da uđemo među prvih šest ekipa, da ne budemo u plej-autu i da se borimo za opstanak. U ovoj godini je planirana konsolidacija kluba, pravljenje perspektivnog igračkog kadra i vezivanje perspektivnih igrača na duži period za klub. Po meni ne treba da razmišljamo o Premijer ligi BiH jer kad uđemo treba da se zadržimo pet-šest godina u eliti. Godine 2009. Rudar Prijedor je imao jednu od najboljih ekipa, kada je iz Druge lige RS u rekordnom vremenu ušao u Premijer ligu BiH. Bila je to ekipa sastavljena od domaćih i igrača iz okoline. Nakon odličnig rezultata otišli smo kod tadašnjeg gradonačelnika i pitali šta da radimo, on je odgovorio: „gurajte, pa ćemo viditi šta dalje“ i mi smo ušli u Premijer ligu BiH i dobili podršku Grada. Kada bi se desio taj scenario ponovo treba sjesti sa sponzorima i dogovoriti dalju strategiju. Bitno je da momci igraju dobro, da ekipa raste bez prevelikog imperativa i opterećenja. Ovaj kurs smo trebali da zauzmemo prije nekoliko godina kada smo prvi put ispali iz Premijer lige BiH, kada smo imali dosta dobrih momaka poput Redžića, Saničanina, Jovičića, pa i sada igrači koji su otišli kada vidite gdje igraju smatram da se nije smjelo dozvoliti da se takva ekipa olako raspadne. Međutim, žurilo se s povratkom i tu smo gdje smo.

Namjenska sredstva iz UEFA dodijeljena klubu putem FS BiH za rekonstrukciju terena su utrošena uludo, igralište Gradskog stadiona je gore nego što je bio.

-Nemam viziju kako dalje. Spletom kojekavih okolionosti teren je takav, kakav je, namjera je bila najbolja. Ne bih ulazio u razloge što je takav, sportski ova ekipa zna igrati fudbal i ovakav teren joj ne odgovora jer je naša ekipa tehnički potkovana. Definitivno teren nije u dubrom stanju da bi se obezbijedila sredstva za njegovu rekonstrukciju ne vidim kako u ovakvim okolnostima i kako uopšte poboljšati infrastrukturu. Jedini ispravan put je ovaj kojim smo krenuli sada – dovođenje neafirmisabih igrača i njihovo stasavanje, da prodajom klub zaradi novac za život i funkcionisanje – rekao je na kraju Ranko Vučković Vučko, član Komiteta za hitna pitanja FK Rudar Priejdor.

prijedor24h