Naučnici sa Škole medicine u San Dijegu i Sapijenca univerziteta iz Rima proteklih šest meseci su se pitali koji faktori doprinose dugovečnosti stanovnika italijanskog sela Ačijaroli. Sada misle da bi odgovor mogao da leži u njihovom seksualnom životu.

Više od 10 odsto stanovnika ovog sela dočeka 100 godina, a u selu je takođe zastupljen mali broj srčanih bolesti i demencije, koji se u mnogim kulturama doživljavaju kao neizbežni pratioci starenja.

Istraživači su imali nekoliko različitih teorija za ovu pojavu, poput toga da stanovnici Ačijarolija primenjuju poznatu mediteransku dijetu i imaju sklonost prema ruzmarinu, ali najzanimljivija je ona koja kaže da osobe iz Acčajrolija svoju dugovečnost duguju zdravom, aktivnom seksualnom životu.

“Čini se da je seksualna aktivnost među starijima veoma raširena”, rekao je kardiolog Alan S. Maisel, dodajući da to možda ima nešto sa dugim vekom ovih ljudi, uz zdrav vazduh i životnu radost.

Iako se ne govori mnogo o seksualnom životu starijih ljudi, naučnici su pokazali da je seksualna aktivnost u starijoj dobi dosta rasprostranjenija nego što se misli. Studija objavljena ranije ove godine tvrdi da 54 odsto muškaraca i 31 odsto žena između 50 i 90 godina u Engleskoj još upražnjava seks barem dva puta mesečno.

Kako seks može poboljšati cirkulaciju, smanjiti stres i smanjiti rizik za hipertenziju kod starijih žena, ideja da bi njegovo upražnjavanje i u poznim godinama moglo doprineti dužem životu čini se da ima nekog osnova.

B92