Austrijanac Džordž Taler kupio je 37 odsto akcija banje Lješljani kod Novog Grada, a počelo je istraživanje i analiza kvaliteta vode.

Međutim, u ovoj banji niko nema više od 50 odsto vlasništva, tako da „Kozaraprevoz“ iz Novog Grada i dalje ima najviše akcija.

Načelnica opštine Novi Grad, Snježana Rajilić kaže da su Austrijanci ispitali bušotinu i ustanovili da ispod postojećeg ima još jedno ležište vode, koja je mnogo kvalitetnija.

Novi investitor je zainteresovan za ulaganja u hotel i drugu infrastrukturu, koja će banju učiniti mnogo privlačnijom za posetioce i turiste.

Rajilićeva kaže da će to otvoriti mogućnost za nova zapošljavanja i razvoj ovog kraja.

Osim ulaganja u Lješljane, u ovoj opštini se završava i jedan od najvećih projekata vodosnabdevanja i to druga faza vodovoda prema Blatni.

Projekat podrazumeva i sanaciju vodovodne mreže u samom gradu, izgradnju prigradskih vodovodnih mreža, te produženje mreže prema Blagaju, kao i sanaciju vodoizvorišta Mlakve.

– Taj projekat je računajući PDV vredan skoro pet miliona maraka, a završen je i projekat obaloutvrde Une. Vrednost radova je veća od 300.000 KM. Uređeno je i ušće Japre i izgradnja mosta, koji povezuje dolinu Japre sa Vitasovcima, Sokolištem i Radomirovcem – kaže Rajilićeva.

Opština je uložila novac i u sanaciju predvorja škole „Đuro Radmanović“, zamenu podova u Gimnaziji, grejanje u OŠ „Dragan Vujanović“ u Svodni, te promenu stolarije i obnovu toaleta u OŠ „Branko Ćopić“ u Agićima.

Nezaposlenost najveći problem

Gorući problem ove opštine je nezaposlenost, a tome su doprineli „Lignošper“ i „Sana“, jer u njima nakon privatizacije nije pokrenuta proizvodnja i mnogo radnika je završio na birou.

U industrijskoj zoni trenutno ima oko 25 privrednih subjekata sa oko 300 zaposlenih radnika.

Rudnik mrkog uglja Lješljani nije počeo sa radom, jer je cena uglja na svetskom tržištu niska, pa se traži novi način eksploatacije, sa što manjim troškovima

EuroBlic