Tri ženska sportska kluba dobila su sportsku opremu i rekvizite kao donaciju organizacije UN žene /UN women/ gradu Prijedoru kao lokalnoj zajednici u kojoj je sprovedena druga faza projekta “Rodno odgovorno budžetiranje”.
Donacije koje treba da poboljšaju uslove treniranja u ženskom sportu danas je u Sportskoj dvorani ” Mladost” uručio zamjenik gradonačelnika Prijedora Milenko Đaković.

“Grad Prijedor značajnu pažnju posvećuje sportu i tim više smo zahvalni za ovu donaciju za koju se nadam da će doprinijeti da ženski sport u Prijedoru dobije na značaju, masovnosti i podmlatku”, rekao je Đaković.

Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti LJiljana Babić potvrdila je da je Prijedor jedini grad u BiH koji sa još tri opštine ima rodno odgovorno budžetiranje.

“U Skupštini grada smo u 2015. godini usvojili akcioni plan za rodno odgovorno budžetiranje i ova donacija je proizišla iz tog plana. Organizacija UN žene donirala je 36.000 KM i nadležna komisija odlučila je da pola tog novca ide u unapređenje ženskog sporta, a pola u poljoprivredu”, kaže Babićeva.

Ona je navela da su donaciju u opremi u vidu lopti, patika, trenerki i dresova, kao i u vidu edukacije za trenere, dobili odbojkaški, košarkaški i rukometni ženski klubovi u Prijedoru “Prijedor”, “Mladost” i “Mira”.

Babićeva je dodala da je grad donirao i dio opreme za muški košarkaški klub “Prijedor”.

“Monitoring od organizacije UN žene je obavljen prije nekoliko dana u Prijedoru i oni su zadovoljni načinom na koji se projekat realizuje, te očekujemo da grad i u idućoj trašni ovog projekta bude jedan od prepoznatljivih u BiH i dobije nove sredstva za nove ženske sportske klubove”, navela je Babićeva.

Međunarodna organizacija UN žene i Misija OEBS-a u BiH ranije su odali priznanje gradu Prijedoru i opštinama Lukavac, Odžak i Šamac koje su počele proces primjenjivanja rodno odgovornog budžetiranja.

Rodno odgovorno budžetiranje predstavlja metodologiju planiranja, programskog djelovanja i budžetiranja koja doprinosi većoj ravnopravnosti polova i ostvarenju ljudskih prava žena.

SRNA