Premijerom predstave “Na velikom odmoru”, koja je odigrana u Pozorištu Prijedor, počela je 64. pozorišna sezona u ovom gradu.
Predstava, koja je premijerno odigrana sinoć, pripremljena je povodom stotinu godina od rođenja Branka Ćopića, po tekstu Prijedorčanina Muhidina Šarića, te u adaptaciji i režiji Željka Kasapa.

Direktor Pozorišta Zoran Baroš rekao je, nakon premijere, da je za početak sezone izabrana neobična predstava, posvećena više osnovcima, ali i svima onima koji su odrastali uz Ćopićeva djela.

“Mi smo zato na predstavu pozvali sve direktore i nastavnike srpskog jezika, ne samo iz Prijedora, već i iz susjednih opština. Vjerujem da smo napravili zanimljivu predstavu koja će, sudeći prema reagovanju publike, dugo biti na repertoaru”, kaže Baroš.

Reditelj Željko Kasap ističe da je riječ o predstavi za publiku od sedam do 77 godina u kojoj, osim glumaca Pozorišta Prijedor, igra sedam članova Omladinskog dramskog studija “Živko Desnica” koji donose novu energiju.

“Pokušali smo da prikažemo Ćopića kakav bi bio danas. On izlazi iz slike na zidu jedne učionice, uči djecu o svojima djelima i upoznaje se sa novim tehnologijama”, naveo je Kasap.

Kasap kaže da je rastao uz Ćopića, pa je ovim ostvarenjem ispunio sebi želju da režira jednu predstavu po tekstu ovog pisca.

Pozorište Prijedor dobilo je sredstva za rad na ovoj predstavi na konkursu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Za premijeru je tražena karta više, te Prijedorčani sa nestrpljenjem očekuju reprizu, za koju još uvijek nije određen datum.

SRNA