Na Mrakovici će danas biti održano “Pjesničko podne” centralna manifestacija 44. Književnih susreta na Kozari.
Polaganje vijenca na bistu Skendera Kulenovića i na spomenik na Kozari predviđeno je u 11.00 časova, a u okviru tradicionalnog poetskog časa koji je zakazan za 12.00 časova, osim nastupa pjesnika, ovogodišnjem laueratu Zoranu Kostiću biće uručena statua “LJubijski rudar”, nagrada koju tradicionalno dodjeljuje kompanija “Arselor Mital” Prijedor.

Iz Organizacionog odbora susreta je najavljeno da će iz Prijedora, kao i iz većine opština saorganizatora biti obezbijeđen besplatan prevoz za građane.

Veče laureata pod nazivom “Pjesnik sa pjesnikom”, na kojem će Kostić predstaviti svoju nagrađenu knjigu poezije “Tače pečat”, biće održano večeras u 20.00 časova u Galeriji `96, čime se završavaju ovogodišnji Književni susreti na Kozari.

Kostiću je sinoć na svečanoj akademiji u Pozorištu Prijedor uručena nagrada “Skender Kulenović”.

On je rekao da je čast dobiti ovo priznanje koje je jedno od najuglednijih, barem u posljednjih pola vijeka na kompletnom srpskom književnom prostoru, a posebno jer nosi ime Skendera Kulenovića.

Organizator ove manifestacije je grad Prijedor, pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a saorganizatori grad Banjaluka i opštine Srbac, Gradiška, Laktaši, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica.

SRNA