Prvo međunarodno bijenale radova na papiru otvoreno je večeras u Muzeju „Kozare“ u Prijedoru, a žiri je odabrao 129 radova 88 autora iz 19 zemalja.

Manifestaciju je zvanično otvorila načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Ljiljana Babić, koja je rekla da je Prijedor ovim dobio jednu prestižnu manifestaciju.

 – Želimo da ova manifestacija opravda svoje postojanje i da  ovo bijenale doživi svoj trocifren broj – rekla je Babićeva.

Direktor Muzeja „Kozare“ Zoran Radonjić je istakao da je izuzetno ponosan i srećan zbog same manifestacije, pre svega zato što je ovo prvo i jedino bijenale u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

– Naši posetioci će u narednih mesec dana imati priliku da vide vrhunske radove brojnih umetnika, a posebno me raduje što su umetnici poklanjali svoje radove muzeju i naša likovna zbirka će biti bogatija za 108 radova – rekao je Radonjić.

Nagrađeni su radovi Gabriel Belgeonne iz Belgije, Žarka Vrezeca iz Slovenije i Predraga Marjanovića iz Prijedora. Pohvaljeni su radovi Aleksandra Kostića iz Srbije i Olivere Šipka iz BiH.

Nagrađeni akademski slikar Predrag Marjanović iz Prijedora je rekao da mu kao Prijedorčaninu mnogo znači ovo bijenale, a takođe i nagrada, jer je radove ocenjivao vrhunski žiri.

Žiri su činili akademski grafičar Radovan Kragulj, istoričar umetnosti i likovni kritičar Aleksander Basin i akademski slikar Janko Orač.

Na konkurs koji je bio otvoren tri meseca prijavilo se ukupno 166 autora sa 306 radova iz 21 države sa svih kontinenata, osim Afrike.

Radovi će biti izloženi u Muzeju „Kozare“ i Galeriji „96“ do 26. oktobra.

prijedor24h/RTRS