Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je povodom spekulacija da bi mogao da bude uhapšen zbog referenduma, da je odgovor Tužilaštvu pobjeda na referendumu.

“Ako neko hoće nekoga da hapsi, onda neka hapsi čitav referendum”, rekao je Dodik novinarima nakon što je glasao u Laktašima.

Na pitanje da li će Tužilaštvo podnijeti krivičnu prijavu protiv njega zbog kršenja Ustava on je odgovorio da je danas “važan, svečarski dan i da će se vjerovatno radovati rezultatima večeras, jer je atmosfera takva”.

“Svi naredni dani donose i ovo i ono. Vidjećemo kako će to ići”.

Na pitanje da li će onima koji su bili protiv održavanja referenduma, uključujući premijera i predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, reći da su pogriješili što su bili protiv, Dodik je odgovorio da to nikom neće reći.

“Danas je praznik i ljudi širom Republike Srpske ga doživljavaju upravo na taj način”, rekao je Dodik.

On smatra da su prigovori dio uobičajene demokratske atmosfere i da sada nisu važni koliko je važno to što se referendum održava.

“Ništa ga ne može i ne treba dovesti u pitanje niti da baci bilo kakvu ljagu”, rekao je Dodik i poručio da je RS mirna i stabilna i da će takva ostati do kraja dana.

Komentare da je referendum provjera pred sledeće izbore u RS, Dodik je nazvao špekulacijama u predizbornoj kampanji, podsjetivši da je postojalo jedinstvo vlasti i opozicije za odluku o glasanju.

“To što neko kalkuliše o tome, to ćemo narednih dana, sada je najvažnije da se referendum održi”, rekao je Dodik i izrazio zadovoljstvo što glasanje protiče u mirnoj atmosferi.

Kako je rekao, informacije govore o tome da su sva glasačka mjesta otvorena, da nema nikakvih problema u glasanju, kao i da je izlaznost veća nego što je uobičajeno u ovo vrijeme za redovna glasanja na izborima.

“Mogu da izrazim potpuno zadovoljstvo jer će narod u RS iskoristiti svoje pravo da se opredjeli. Sreo sam ljude koji izražavaju radost zbog prilike da mogu da glasaju i pozivam ih sve da izađu do kraja dana na referendum”, poručio je Dodik.

U Republici Srpskoj danas se biti održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li žele da se 9. januar i ubuduće obilježava kao Dan Republike u RS.

Tanjug