Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, gostujući u otvorenom programu RTRS-a, čestitao je građanima Srpske na uspješno provedenom referendumu.

– Čestitam građanima Republike Srpske, Republici Srpskoj, svim ljudima koji su izašli bez obzira kako su glasali. Ovo je radostan dan, ponosan sam, želim stabilnu i mirnu Srpsku – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je Republika Srpska pokazala sposobnost da održi referendum, te da je ponosan što je današnji dan protekao mirno, bez incidenata.

dodik-u-studiju-rtrs dodik-u-studiju-rtrs-2 dodik-u-studiju-rtrs-3

– Nijedna država nije napravljena na nasilju pa ni BiH, država se pravi onako kako smo mi to danas pokazali, u miru i demokratskim principima – rekao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska uspjela da afirmiše jedno svoje pravo, te pokazala da može biti jedinstveno okupljena u donošenju odluka. Dodik je rekao da će “oni koji su imali problem sa referendumom, nastaviti i dalje da ga osporavaju”.

dodik-u-studiju-rtrs

– Iako su neki govorili da je Dodikov referendum, ovo je narodni referendum. Narod je pokazao svijest, više racionalnog i razumnog nego mnogi političari. Narod je pokazao želju da bude pitan, a oni koji su bili protiv referenduma plaše se odgovora naroda, plaše se političke volje naroda – rekao je predsjednik Srpske.

Srpski narod pokazao političku zrelost i odlučnost

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da je Republika Srpska održavanjem referenduma o Danu Republike pokazala svoj politički kapacitet i volju građana, te da ovim nije željela nikoga da ugrozi.

Dodik je podsjetio da je referendum, kao sredstvo i način odlučivanja prvu put proveden poslije Dejtona, te da su vlasti Srpske zajedno sa opozicijom donijeli odluku o održavanju referenduma o Danu Republike.

– Zahvalan sam svima koji su podržali referendum, svakom čovjeku, pojednicu koji je glasao – rekao je Dodik i istakao da je ponosan na činjenicu da je referendum protekao u miru i da nije bilo nikakvih incidenata.

Predsjednik Srpske je rekao da je srpski narod danas pokazao političku zrelost i odlučnost.

dodik

– Imamo sasvim pozitivne rezultate referenduma, izražavam zadovoljstvo ovim danom koji će ući u istoriju Republike Srpske – rekao je on.

Dodik je naglasio da je Odluka o referendumu donesena u cilju provođenja odluke Ustavnog suda BiH.

– Odluka o referendumu bila je prva odluka u sporovođenju odluke Ustavnog suda koji je rekao da član 3 treba prilagoditi i mi smo smatrali da je referendum način za to – rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da referendum o Danu Republike predstavlja jaku manifestaciju volje stanovništva i da niko u Republici Srpskoj neće moći zanemariti činjenici i volju naroda.

– Republika Srpska nije učinila ništa osim što je upotrijebila svoje demokratsko pravo. Građani ovo nisu uradili iz inata, ovo je bila reakcija na ranije akcije. Republika Srpska nema čega da se plaši, idemo dalje, nastavljamo da radimo po našem planu i programu. Srpska će na sve situacije kojima se pokušava oduzeti njeno dostojanstvo reagovati na ovakav način – rekao je predsjednik Republike Srpske.

RTRS