Juče održani referendum o 9.januaru kao prazniku Republike Srpske, najveća je srpska diplomatska pobjeda u posljednje dvije decenije. Od Dejtonskog sporazuma do danas.

Veća čak i od prošlogodišnjeg sprečavanja Engleza i ostalih sponzora islamskog terorizma i falsifikatora istorije Balkana da Savjetu bezbjednosti UN nametnu gebelsovsku rezoluciju o lažnom genocidu u Srebrenici.

Jučerašnjim glasanjem, srpski narod i Republika Srpska odbranili su najveće demokratsko pravo pojedinca i naroda – pravo da slobodno izraze svoju volju, a da pritom, ni na koji način, nisu ugrozili BiH i druga dva naroda koja u njoj žive.

Da je Banjaluka podlegla pritiscima Bakira Izetbegovića i “Zapada” i odustala od referenduma, da su Srbi ponovo pognuli glavu i pristali da nastave da kleče, ko zna kad bi se sljedeći put uspravili. Možda za nekoliko decenija, možda nikad.

Referendum je i velika politička i lična pobjeda Milorada Dodika. Jeste da se teško mogu braniti način kupovine vile na Dedinju, krediti bližnjima, namještanje milionskih poslova i gledanje kroz prste kumovima i drugim omiljenim tajkunima, jeste da je referendum tempiran za kraj septembra da bi bio iskorišćen i za predizborne svrhe, ali za ovo – kapa dolje Milorade.

Ko misli da je bilo lako nositi teret koji je on nosio posljednjih nekoliko mjeseci, ko nije svjestan ličnog rizika koji je preuzeo organizovanjem referenduma, tome i ne vrijedi objašnjavati.

Profitirali su i Vučić i Srbija. Javno su se stidljivo ograđivali od referenduma, ali je očigledno da su tajno davali vjetar u leđa Dodiku, Ivaniću i Bosiću. Svjesni da bi posljedice odustajanja od referenduma bile katastrofalne.

Jer ako se prihvati da Republika Srpska nema pravo čak ni na referendum, kao najviše demokratsko dostignuće, na šta onda ima pravo? Ni na šta. Šta bi onda Srbiji, kao garantu Dejtonskog sporazuma, preostalo da brani? Ništa.

Ovo je i značajna pobjeda Rusije. Potvrda da, kad hoće, može i presudno da utiče na događaje na Balkanu. Srbima ostaje da se nadaju da podrška referendumu i Putinov poziv Dodiku da ga posjeti u Moskvi nisu „muzika za jedno veče“, već rezultat dugoročnih ruskih evropskih planova.

Referendum je bio najodlučnija odbrana Dejtonskog sporazuma do sada viđena u BiH. I njegova posljednja odbrana.

Da su Srbi odustali od referenduma, kao što su odustali od Vojske Republike Srpske, od carine, novca, svojih obavještajnih službi i drugih dejtonskih nadležnosti, za nekoliko godina Republika Srpska bila bi prošlost, a 9.januar bi se slavio samo kao treći dan Božića.

Jučerašnji plebiscit pomoći će i onim razumnim snagama u Evropi koje ne pristaju da Evropska unija dovijeka bude sredstvo u američkim rukama i koje su odavno svjesne da se mir u ovom dijelu Evrope ne može graditi samo na beskrajnim srpskim ustupcima.

U emotivnoj ravni, jučerašnji dan poseban značaj ima za porodice više od 20.000 srpskih boraca, pripadnika VRS i policije, koji su poginuli stvarajući i braneći Republiku Srpsku.

Masovan izlazak Srba na glasačka mjesta i ispoljeno nacionalno jedinstvo da se Srpska mora braniti, jedna su od rijetkih utjeha za njihove duše. Jedna od rijetkih potvrda da žrtva njihovih najmilijih nije bila uzaludna.

Ipak, ma kako to na prvi pogled izgledalo paradoksalno, najveću korist od srpskog referenduma mogu imati Bošnjaci u BiH.

Ako Izetbegović i efendije oko njega prestanu da ruše Republiku Srpsku i sanjaju unitarnu BiH u kojoj će Srbi biti raja, ako prihvate činjenicu da BiH nema bez Srba i Republike Srpske, ako se prema njima počnu ponašati sa uvažavanjem, Srbi neće imati razlkoga da razmišljaju o otcepljenju od BiH, a to bi ovoj zemlji namučenoj ratovima i pljačkanjem od bande lopovske donijelo dugoročnu stabilnost.

Ukoliko se to ne dogodi, ukoliko bošnjački političari nastave da se prema Srbima ponašaju kao prema krivcima (za rat koji su sami izazvali) i dužnicima, ukoliko Bakir 2016. pomahnita kao što je njegov otac Alija pomahnitao 1992. i stvarno podnese inicijativu za ukidanje imena Republika Srpska, onda će referendum o Danu Republike Srpske biti preteča referenduma o izdvajanju Republike Srpske iz BiH.

Press