U Komlencu kod Kozarske Dubice, danas sjećanje na stradanje majora Milana Tepića.

Prije 25 godina, braneći centralno skladište borbenih sredstava u Bedeniku kod Bjelovara od hrvatskih paravojnih snaga koje su opkolile taj objekat, major Tepić digao je u vazduh vojno skladište. Zajedno s njim tada je stradao i devetnaestogodišnji vojnik iz Valjeva, Stojadin Mirković.

Major Milan Tepić jedini je odlikovani narodni heroj proteklog rata, ali istovremeno i posljednji u bivšoj Јugoslaviji.

Major Tepić nije dozvolio da vojno skladište sa 170 tona eksploziva padne u ruke pripadnika hrvatskih paravojnih snaga. Upoznat sa sudbinom naroda sa ovih prostora, major Tepić predosjetio je šta Srbe očekuje nakon ovoga, svjedoče borci vojske Republike Srpske.

– On je osjetio i znao šta očekuje Srbe sa ovih prostora u buduće četiri godine, te poslao takvu snažnu poruku srpskom narodu da on mora da se homogenizuje i organizuje – istakao je Dragan Ćibić, predsjednik opštinske Boračke organizacije Kozarska Dubica.

Načelnik opštine Kozarska Dubica, Mile Zlojutro rekao je da je major Tepić zasigurno jedan od najvećih heroja u srpskoj istoriji, te da je Kozarska Dubica ponosna što je iznjedrila takvog čovjeka.

Major Milan Tepić posthumno je odlikovan Ordenom narodnog heroja Јugoslavije. Njegovo herojsko djelo, kojim je zauvijek urezao svoje ime na stranicama istorije srpskog naroda, uskoro će zaživjeti u dokumentarnom filmu, kako bi istina bila viđena i van granica Srpske.

– Posebno mi je krivo kad vidim koliko je neistine o događajima u Prijedoru otišlo u svijet i to neko finansira, a za istinu, nažalost, ljudi nemaju sluha – istakla je Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Nakon što su se vojnici iz bjelovarske kasarne predali hrvatskim paravojnim snagama 29. septembra 1991. ubijena su tri oficira i šestorica vojnika ЈNA. Za ovaj zločin još niko nije osuđen.

RTRS