Slavka Matić (79) iz sela Kruhari, kod Sanskog Mosta, vjerovatno je nastariji voćar na ovim prostorima. Ova vitalna starica brine o prostranom voćnjaku u kojem raste više od 1.000 stabala šljive, jabuke i kruške.

Voćnjak je smješten blizu njene kuće, na brdovitom uzvišenju, odakle puca pogled na sansku kotlinu i brdovito grmečko gorje.

Do Slavkine kuće stiže se uskim makadamskim putem, koji vijuga kruharskim brdima, i za loših vremenskih uslova nekada je teško prohodan.

Zbog geografskog položaja i osunčane strane ovo je idealan kraj za voćarstvo, o čemu svjedoči i bogat urod ove godine, posebno šljive, ali i ostalih vrsta voća.

BOGAT UROD: Baka Slavka ističe da je stari voćnjak prije nekoliko godina u potpunosti obnovila i proširila zasadom mladih stabala, koja su vrlo brzo napredovala i već daju bogat urod.

U tome su joj, kako kaže, pomogla četiri sina, koji žive i rade u inostranstvu.

“Pitali su: ‘Mama, šta možemo uraditi za tebe’, a ja sam rekla da mi obnove voćnjak kako bih imala šta raditi pred kraj života. Briga o voćkama ispunjava me životnom energijom, ali i podsjeća na preminulog supruga, koji je obožavao ovaj posao”, kaže starica.

Smatra da joj ovaj posao održava zdralje i životnu vitalnost, zahvaljujući kojoj obavlja posao koji zahtijeva dosta truda i energije.

IMA DESETORO UNUČADI: S ponosom dodaje da ima desetoro unučadi, koji jednom ili dva puta godišnje dolaze da je posjete, te vrijeme provode u igri i šetnji voćnjakom, ostatkom imanja te okolnim brdima i šumama.

Starica ističe da ovaj posao traži mnogo truda i odricanja te dodaje da u voćnjaku provodi po čitav dan.

“Ujutro rano ustajem i radim što je potrebno, a kada sunce ugrije onda se sklonim i nastavljam u večernjim satima. Voćnjak je kao malo dijete, ako ga nećeš maziti i milovati on će zakržljati”, objašnjava starica.

Istie da se najvažniji posao u voćnjaku obavlja u rano proljeće, kada se voćke podrezuju i oblikuju za dalji razvoj.

Kaže da od tog posla očekuje i pristojnu zaradu, s obzirom na to da će dio voća ići u otkup, a ostatak će se preraditi u rakiju, pekmez i ostale proizvode.

PORODIČNA SVETKOVINA: Ovih dana se, kako kaže, sprema za peenje rakije, što je neka vrsta porodine svetkovine.

“Tada dolaze moji sinovi da mi pomognu i to je vrijeme kada smo svi na okupu. Nažalost, zbog škole svi unuci ne mogu da mi dođu u to vrijeme, ali me redovno posjećuju u ostatku godine”, kaže baka Slavka.

Dodaje da se čudi mladima koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu, ističući kako zemlja na kojoj živimo pruža mnogobrojne mogućnosti za bavljenje poljoprivredom i ostalim djelatnostima.

“Kažu, odosmo u Ameriku, a ja im kažem da je Amerika svuda gdje čovjek hoće raditi. Treba samo malo rada i pameti i mi ćemo sve ovo pretvoriti u Ameriku. Pogledajte samo ovu zemlju, pa gdje je ljepše nego ovdje”, odlučno kaže baka Slavka.

NN