Ogrevno drvo, jedan je od najtraženijih domaćih proizvoda na tržištu zemalja Evropske unije. Presudan je niz faktora, ali prije svega, povoljna cijena i kvalitet drveta.

Јedna paleta ogrevnog drveta u zemljama Evropske unije košta oko 160 maraka. Proizvodnja ogrevnog drveta osnovni je izvor prihoda za većinu prijedorskih drvoprerađivačkih preduzeća.

Drvoprerađivačka preduzeća s područja Prijedorske regije mjesečno u zemlje Evropske unije izvezu hiljade kubnih metara ogrevnog drveta.

Najviše se izvozi u Italiju, Austriju i Njemačku. Zbog potražnje za drvetom, u prijedorskim pilanama povećava se broj radnika.

Među muškim kolegama u prijedorskoj pilani ravnopravno radi i jedna žena. Život diktira pravila, pa Prijedorčanka Branka Vještica nije birala kada je tražila posao, već je počela raditi u pilani. Ova majka dva sina ravnopravno, rame uz ram“ radi sa dvadesetak muških kolega, iako je jedina žena u kolektivu. Za nju kažu da je najpreciznija i najbrža u pilani.

Domaće ogrevno drvo, zbog kvaliteta i povoljnih cijena, postalo je najpopularniji domaći proizvod na tržištu Evropske unije. Tamo jedna paleta košta oko 160, a kod nas oko 120 maraka. Njima povoljno, nama isplativo.

Brane Sredić, vlasnik preduzeća DOO “Bars kompani“ Prijedor, kaže da izvozi pretežno u Italiju,a nešto i u Austriju.

– Naše je drvo kvalitetno i traženo. Sad traže pretežno suvo drvo i sad sam primoran da pravim sušaru, kaže Sredić.

Da je preko granice sve veća potražnja za domaćim drvetom potvrđuje i podatak da se mjesečno isporuči hiljade kubnih metara drveta. Puni šleperi stalno su na putu.

Ratko Macanović, predsjednik Klastera drvne industrije i industrije namještaja “Drvo PD“, kaže da sa područja prijedorske regije 20, 30 firmi svaki drugi- treći dan isporuči jedan šleper.

Najskuplji domaći proizvod od drveta su dijelovi za podove, čija cijena dostiže i do tri hiljade maraka za kubni metar domaćeg hrasta.

RTRS