Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da neće burno da reaguje na pritiske iz Sarajeva, jer ni na koji način ne želi da dovodi u pitanje Republiku Srpsku.

Dodik je ponovio da je poziv za saslušanje zbog održavanja referenduma o Danu Republike, koji je dobio od Tužilaštva BiH, politički motivisan proces.

“Odazvaću se na pozive Tužilaštva BiH, ali izjavu mogu dati samo u pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj, uz prisustvo bh tužioca. U Sarajevo neću, a na kraju će se vidjeti da tu nema nikakvih elemenata odgovornosti i krivice”, rekao je Dodik za “Narodne novine” i ponovio da mu u Sarajevu niko ne može garantovati bezbjednost, jer je Federacija BiH  puna radikalnih islamista.

On je naglasio da je konstantan pritisak Suda i Tužilaštva BiH i da su tome doprinijeli i predstavnici Saveza za promjene, koji su se zbog parčeta vlasti potpuno “utopili” u BiH po mjeri islamističkih partija, kakva je SDA.

“Savez za promjene vodi podaničku politiku, jer nisu izbor građana Republike Srpske, nego lidera SDA Bakira Izetbegovića”, dodao je Dodik, napomenuvši da će u Srpskoj, ukoliko bude potrebno, biti još referenduma.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, tvrdi da je politika SDA opasna po Republiku Srpsku i srpski narod.

“Da je SNSD u vlasti na nivou BiH, Republika Srpska bi bila najvažniji faktor. Ne bi bilo podaničkog odnosa prema Izetbegoviću, čija je stranka /SDA/ uzela SDS u vlast, jer je željela slabije predstavnike. Posredstvom njih može da djeluje i nanosi štetu Srpskoj”, kaže Dodik.

On je ponovio da je ukupan rezultat SNSD-a na lokalnim izborima bolji od očekivanog i da je to ubjedljiva pobjeda naroda u Srpskoj.

“Sada je upitna legitimnost vlasti na nivou BiH, jer su SDA, a posebno ljudi u SDS-u izgubili legitimitet. Nisu bili legitimni predstavnici ni kada su formirali vlast, a savršeno je jasno da je njihov kapacitet oslabljen i da ne rade u interesu naroda”, zaključio je Dodik.

Izvor: SRNA