Radan Vekić (24) iz Prijedora, koji je optužen za ubistvo, plašio se svoje žrtve Milana Maksimovića (50) i osjećao se ugroženo od njega zbog stalnog povećanja duga.

Ovo je u banjalučkom Okružnom sudu kazala vještak psihijatar Sanja Vukadinović-Stojanović.

– U vrijeme počinjenja ubistva sposobnost optuženog da shvati značaj djela i upravlja postupcima je bila smanjena, ali ne bitno. Kod njega nisam pronašla duševnu poremećenost – istakla je Vukadinović-Stojanović.

Dodala je da joj je optuženi tokom psihijatrijskog razgovora rekao da mu je Maksimović prijetio pištoljem i stalno ga pritiskao da vrati dug, koji je stalno uvećavao.

Specijalista sudske medicine Željko Karan kazao je da je Maksimović pogođen sa dva hica u glavu i grudi i oba su bila smrtonosna.

– Prvi hitac mu je prošao kroz grudi, razorio srce i izašao na leđa. Drugi ga je pogodio u glavu i izašao na vratu razorivši mu mozak. Prvi hitac je zadobio najvjerovatnije dok je stajao, a drugi ga je pogodio dok je bio pognut prilikom pada ili dok je ležao na zemlji – kazao je Karan.

Prema optužnici, Vekić je Maksimovića usmrtio hicima iz vojničke puške M-48 14. maja ove godine na lokalnom putu u selu Špadići kod Prijedora.

Tog dana on je pozvao telefonom Maksimovića i tražio da se nađu u Prijedoru na benzinskoj pumpi, jer hoće da mu vrati dug. Međutim, nešto kasnije je ubica opet pozvao žrtvu i rekao da mu je “golf” ostao u kvaru u Špadićima i da dođe po njega.

Vekić se sakrio iza svog vozila i kada se Maksimović pojavio ubica je ustao i pucao na žrtvu iz puške.

Glas Srpske