Kod ovaca u Gornjoj Dragotinji kod Prijedora Veterinarski institut “Vaso Butozan” Banjaluka potvrdio je pojavu bolesti plavog jezika, saopšteno je danas iz gradske uprave.

“Veterinarska inspekcija grada Prijedora je donijela naredbu o zabrani održavanja stočnih pijaca, prometu stoke i ograničenom kretanju stoke na području grada Prijedora”, navedeno je u saopštenju.

Komisija Centra za suzbijanje zarazne bolesti plavog jezika za područje grada Prijedora donijela je danas program mjera i aktivnosti zaštite od bolesti plavog jezika kojim su obavezani svi subjekti uključeni u aktivnosti na zaštiti od ove bolesti da donesu vlastite planove aktivnosti i preduzmu sve planom utvrđene mjere.

Planom mjera i aktivnosti obavezani su svi subjekti uključeni u sprovođenje mjera zaštite od bolesti plavog jezika da blagovremeno obavještavaju centar za suzbijanje bolesti plavog jezika i druge nadležne organe o stanju na terenu i preduzetim mjerama.

“Ovim planom takođe su obavezane nadležne isntitucije da o stanju na terenu i preduzetim mjerama blagovremeno obavještavaju stanovništvo, te da preduzmu mjere na edukaciji držalaca životinja radi blagovremenog preduzimanja preventivnih i drugih mjera zaštite”, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Prijedora ove sedmice donio je rješenje o formiranju Komisije centra za suzbijanje zarazne bolesti plavog jezika za područje grada Prijedora i Komisije za procjenu šteta uzrokovane pojavom bolesti plavog jezika na području grada Prijedora.

Izvor: SRNA