Od sljedeće godine turistička ponuda Republike Srpske biće bogatija za jedan od novih turističkih sadržaja – kanjonig rijekom Hrčavkom u Nacionalnom parku Sutjeska.

Kanjoning, sve popularniji u svijetu i ovdje će biti mamac za ljubitelje avanturističkog turizma. Obuka za vodiče je u toku.

– To je neka treća dimenzija na koju ljudsko oko nije naviklo. Bezbroj vodopada, bazena, slapova i tobogana će vas fascinirati – ovako Nenad Ikonić poznati spasilac i zaljubljenik u prirodu opisuje kanjon rijeke Hrčavke koji je prije nekoliko godina uspješno upoznao sa ostatkom ekipe “Fočanskih vukova”.Prvi su ukazali na njegovu zaštitu i potencijale za avanturistički turizam. Obuku za kanjoning vodiče pohađa i Ivan Pipović.

– Obuka je fenomenalna. Dosta novih stvari smo naučili i trikova koji će nam olakšati sam prolazak – kaže Popović.

Osim obuke vodiča promocije i promocije kanjoninga u planeru ovog projekta i brojne durge aktivnosti razvoja turizma i domaće radinosti.

– Kada čovjek dođe u Sutjesku vidi da je samo nebo granica. Imate divnu prirodu i vrijedne ljude – kaže Leon Kebe, rukovodilac pojekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”.

Јedna od zamisli je i branje, otkup i prerada ljekobilja i šumskih plodova.

Dejan Pavlović, direktor Nacionalnog parka Sutjeska, kaže da bi se prerada odvijala u jednom od postojećih objekata koji bi bio adaptiran za tu namjenu

Osnovano je i sedmočlano Saradničko vijeće koje će se starati da projekat da najbolja rješenja kako bi prostor ovog parka postigao rezultate u ekonomskom osnaživanju ovog prostora.

RTRS