Skoro dvije sedmice prošle su kako je okončana predizborna kampanja, a ulice Srpske izgledaju kao da ona i dalje traje.

Stranačka obilježja i posteri i dalje su na svakom ćošku, iako bi trebalo da budu uklonjena sedam dana nakon izbora.

Prem zakonu, stranački plakati ne smiju se postavljati na javnim površinama, objektima, drveću, fasadama stambenih zgrada, uličnoj rasvjeti, austobuskim stanicama… U praksi sasvim druga priča.

Da se najveća borba na proteklim izborima vodila u Banjaluci, pokazuje i broj izdatih prekršajnih naloga Komunalne policije. Banjalučki komunalci, za vrijeme trajanja kampanje strankama su uručili oko 30 kazni. Međutim to nije konačan broj, jer plakate još nisu uklonili.

– Vjerujte mi da nema političke partije u Banjaluci koja nije kažnjena. Sve partije, pa i nezavisni kandidati lijepili su plakate i postere tamo gdje im nije mjesto – kaže Milenko Letić, načelnik Odjeljenja komunalne policije.

Kandidati nas i dalje “gledaju” sa autobuskih stanica, rasvjete, drveća. U Bijeljini je ovakva borba za vlast partije koštala 24 prekršajna naloga. Ipak, na adresu stranaka tek će da stignu krajem oktobra.

Za najmanji prekršaj stranke će morati da izdvoje oko 1.500 KM, dok će neki platiti kaznu oko 10.000 KM.

U Prijedoru su stranke prošle sa usmenom opomenom.

Za razliku od Prijedora, u Trebinju ni usmene opomene nije bilo, iako komunalci priznaju da se pravila nije pridržavala ni jedna partija.

“Tokom ove predizborne kampanje bilo je u značajnoj mjeri nepropisnog postavljanja stranačkih obilježja i plakata na fasadama zgrada, stubovima javne rasvjete, drvoredima. Do sada nije napisana ni jedna novčana kazna”, saopšteno je iz trebinjske Komunalne policije.

U Istočnom Sarajevu kažu da nisu imali takvih problema. Obavještenje koje su uputili partijama pred izbore, urodilo je plodom. Ipak ovaj grad je, nažalost, samo izuzetak.

RTRS