Osim što biste trebali se naučiti svađati, jednako tako morate naučiti i kako se ponašati nakon svađe

U današnje vrijeme ljubavne veze su potpuno različite nego prije. Još u vrijeme naših majki i baka, žene su imale drukčije uloge i drukčije ih se odgajalo. Nekada u prošlosti nije se moglo zamisliti da žena mužu izbaci stvari kroz prozor jer ga je uhvatila u nevjeri. Također zahtijevanje od partnera da nam kaže gdje je bio i opravdava se zašto se nije javio u prošlosti je značilo da bi žena bila izbačena i vjerojatno odbačena od svoje obitelji jer se suprotstavila suprugu.

No, današnje vrijeme je potpuno drukčije. Muškarci i žene teže ravnopravnosti i jednakosti, ponajviše u međusobnim odnosima. Žene se više ne boje svojih muževa, radi toga su svađe među partnerima sve otvorenije i intenzivnije. Koliko je to dobro jer se tako neki problemi rješavaju i veza se tako poboljšava, jednako tako zbog istih tih svađa veza može i završiti.

Ponekad je dovoljna jedna ružna riječ koja će preliti čašu ružnih riječi izgovorenih ranije, i veza će se u očima uvrijeđene strane urušiti. Da vam se to ne dogodi, osim što biste trebali se naučiti svađati, jednako tako morate naučiti i kako se ponašati nakon svađe.

Analizirajte bez emocija i ponosa

Često pod naletom emocija, ponosa, ljutnje ili jednostavno pod dozom adrenalina kažemo nešto što zapravo ne mislimo, ne osjećamo i zapravo nam nije jasno niti zašto smo to izgovorili. Ponekad se ne znamo svađati jer ne znamo komunicirati pa sve prebacujemo jedno na drugo.

Zato nakon svađe podvucite crtu i sami sa sobom raspravite tko je što rekao i zašto. Kao što ste vi rekli neke stvari koje ne mislite vjerojatno je tako i druga strana. Ali zapamtite i obratite pažnju na rečene o problemu. U čemu je problem? Tko je što učinio ili nije učinio i zašto?

Ako je došlo do prevare umjesto napada razmislite zašto vam se to dogodilo. Ako ste to učinili vi, razmislite postoji li razlog zašto ste potražili ili pristali na drugu osobu u vašem životu. Ako ste vi prevareni pokušajte vidjeti dalje od povrijeđenosti i zapitajte se jeste li vi gurnuli svoju ljubav od sebe drugome ili drugoj?

Ispričajte se

Nakon detaljne analize samih sa sobom odlučite što ste krivo napravili vi, što druga osoba i ispričajte se. Nikada se ne ispričavajte za nešto za što vam nije žao. Možete se ispričati jer ste rekli partneru da je glupan, no ako i dalje mislite da je glupan isprika nema smisla.

Oprostite

Ako se druga strana ispriča vama, oprost je najbolje što možete učiniti. Oprostom činite uslugu sebi jer tako zatvarate poglavlje te priče. Shvaćate zašto je nešto učinjeno i izgovoreno. Oprost ne znači dozvola da se ista situacija smije događati ponovno, niti da ste nečiji otirač. Jasno i glasno definirajte što vama znači taj oprost.

Distancirajte se

Odmicanje od osobe s kojom ste imali gadnu svađu najbolji je lijek za dovesti red u glavi, ali i srcu. Malo mira i tišine, malo udaljenosti razjasnit će vam želite li popraviti odnos ili je zbilja vrijeme za kraj.

Ako odlučite pokušati ponovno krenite polako i poradite na komunikaciji. Što bolje komunicirate u normalnim okolnostima, vaše svađe će biti manje i lakše ćete se razumjeti.

zena.hr