Radnici agencije “Sektor sekjuriti”, koje su na autoputu Banjaluka – Gradiška opljačkali specijalci MUP-a Republike Srpske i ukrali 617.000 KM, prevozili su oko dva miliona maraka iz Unikredit banke u Banjaluci za Zagreb, a novac je bio u raznim valutama i apoenima.

Kazala je ovo juče u banjalučkom Okružnom sudu svjedok tužilaštva, radnik Unikredit banke Gospa Tešić-Todorović.

Za ovu spektakularnu pljačku optuženi su suspendovani pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS Vladan Malić (32) i Goran Paraš (27) iz Banjaluke, te Aleksandar Popović (29) iz Kotor Varoša, kao i suvlasnik auto-kuće “Kvatro” Oleg Banda (30).

Svjedok Tešić-Todorović u sudu je potvrdila da je na dan pljačke, 22. septembra prošle godine, radnicima “Sektor sekjuritija” predala novac iz trezora.

– Novac smo u trezoru spakovali u osam sigurnosnih vreća. Radnici “Sektora” su na dan transporta donijeli osam kofera, ali je novac stao u sedam, pa im je jedan vraćen prazan – kazala je Tešić-Todorović.

Objasnila je da je u koferima bilo 850.000 evra, 200.000 švedskih kruna, 400.000 hrvatskih kuna, 80.000 danskih kruna, 20.000 australijskih i 15.000 kanadskih dolara.

– Policija nas je poslije pljačke pozvala na brojanje novca koji razbojnici nisu ukrali. Taj novac je vraćen banci – kazala je Tešić-Todorović.

Advokata optuženih Jasminku Jovišević interesovalo je da li je prazni kofer bio označen. Tešić-Todorović joj je odgovorila da nije, ali da je bio lakši od ostalih.

Optuženi su 22. septembra lani “audijem A6” presreli i napali kolonu vozila “Sektor sekjuritija” na autoputu Banjaluka – Gradiška u blizini Nove Topole. Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera sa 617.000 maraka. Tokom pljačke došlo je do pucnjave, a povrijeđen je radnik “Sektor sekjuritija” Đurađ Bajić. Tokom istrage pronađeno je 12.000 evra, automobil i oružje korišćeno u pljački.

“Audi A6”

Zeleni “audi A6” koji su razbojnici koristili tokom pljačke i sakrili u selu Baraji kod Gradiške slučajno su otkrili Dragoljub Berić i njegova nevjenčana supruga Milka Vujić.

– Supruga je u šipražju primijetila vozilo koje je bilo prekriveno maskirnom ceradom. Pozvao sam policiju – rekao je Berić. Dodao je da mu je jedan policajac kazao da ne zna u šta se upleo. Ispričao je da je nakon nekog vremena neko udario u njegov kamion i da smatra da to ima veze sa ovim slučajem.

Sastav novca:

– 850.000 evra

– 200.000 švedskih kruna

– 400.000 hrvatskih kuna

– 80.000 danskih kruna

– 20.000 australijskih

– 15.000 kanadskih dolara

Glas Srpske