U Drvaru je održana 15. tradicionalna privredno-turistička manifestacija “Dani drvarske drenjine”, koja afirmiše drenjinu, voće koje je karakteristično za drvarski lokalitet. Radio Republike Srpske realizovao je specijalnu dvočasovnu emisiju uživo sa ove manifestacije.

Јedna drenja šaku kafetina mijenja, izreka je koja vlada Drvarom. Slažu se svi koji su probali rakiju, ali i ostale proizvode. Ove godine, ističu, urod je bio malo slabiji zbog vremenskih prilika. Zbog leda i mraza urod je prepolovljen.

Proizvoda od drenjine, ipak, neće nedostajati. Srednjoškolci iz Drvara nadaju se da će njihovom prodajom zaraditi za matursku ekskurziju.

Na ”Danima drvarske drenjine’ ove godine prvi put i Anrej Žerar iz Francuske, jedan od najpoznatijih evropskih poznavalaca ove biljke.

“Obišao sam gotovo čitav svijet tražeći plod drenjine. Obišao sam Sibir, Sjevernu Koreju, Ukrajinu, sve one regione u svijetu za koje sam smatrao da postoji dobr plod”, kaže Žerar.

U Drvaru danas živi oko sedam hiljada stanovnika, od kojih je nešto više od hiljadu zaposleno, a veliki broj stanovištva dopunjava svoj kućni budžet prodajom proizvoda od drenjine.

Stevica Lukač, aktuelni načelnik opštine Drvar kaže da iz godine u godinu na Sajam drenjine dolazi sve veći broj izlagača sa svojim proizvodima.

Manifestacija je i ovaj put okupila veliki broj gostiju, uglavnom Drvarčana rasutih po svijetu, ali i njihovih gostiju.

RTRS