Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo saopštilo je da je “plan kriminalne organizacije” koju čini 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam, “bio lišavanje slobode premijera Crne Gore” Mila Đukanovića nakon završetka današnjih parlamentarnih izbora, prenosi RTCG.

Iz Tužilaštva je saopšteno da za 20 uhapšenih državljana Srbije postoji osnov sumnje da su izvršili krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom terorizma.

“Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, sa ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija”, saopšteno je iz VDT-a.

“Takođe se sumnja da je plan kriminalne organizacije bio lišavanje slobode premijera Crne Gore”, navodi se dalje u saopštenju.

Crnogorska policija uhapsila je 20 državljana Srbije zbog sumnje da su na teritoriji Crne Gore počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam, dok još traga za jednim licem iz Srbije, saopštio je direktor Uprave policije MUP-a Crne Gore Slavko Stojanović.

“Sumnjamo da su ova lica ušla u Crnu Goru i imala namjeru da prvo preuzmu automatsko oružje, a potom da večeras izvrše napade na institucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, ne isključujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike”, naveo je Stojanović u saopštenju.

Crnogorski mediji su objavili da je grupa sa sobom unijela i veliku količinu oružja i eksploziva, a da je na čelu grupe bio bivši smijenjeni šef žandarmerije iz Srbije Bratislav Bata Dikić, koji je takođe uhapšen.

Dikić, koji je tražio da ga oslovljavaju sa “mali Legija”, smijenjen je, pošto je od Žandarmerije napravio kriminalnu organizaciju, koja se bavila trgovinom kokainom, plaćenim ubistvima, iznudom, reketom i ostalim kriminalnim djelima.

hapsenje-cg1

U Specijalnom tužilaštvu Crne Gore za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije počelo je saslušanje 20 državljana Srbije, uhapšenih pod sumnjom da su na teritoriji Crne Gore pripremali oružane napade za večeras, pošto budu zatvorena birališta na parlamentarnim izborima.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da o hapšenju grupe koja je planirala da izvrši terorističke akcije u Crnoj Gori posjeduje ista saznanja koja su se već pojavila u medijima i najavio da će se tim povodom saopštenjem oglasiti državni organi.

Crnogorski premijer ne očekuje da danas može biti incidenata, dodajući da očekuje da će parlamentarni izbori proteći u mirnoj i regularnoj atmosferi.

“Crna Gora je veoma stabilna država i ko god misli da može da se igra sa njom, završiće kao što su i do sad završavali”, rekao je Đukanović, koji je i lider DPS-a.

hapsenje-cg2

Vučić: Čudan dan na koji je Dikić uhapšen

Premijer Aleksandar Vučić nije danas htio da komentriše hapšenje Bratislava Dikića u Crnoj Gori kako ne bi ni na koji način uticao na parlamentarne izbore u toj zemlji, ali je primijetio da je “čudan dan na koji se to desilo”.

“Nemamo nikakve podatke o tome. Ministar policije Srbije me je obavijestio. Čudan mi je dan na koji se to dešava i to je sve što ću o tome da kažem”, rekao je Vučić novinarima, i podsjetio da je Dikić penzionisan.

Premijer je dodao da će o tom slučaju više govoriti sutra, kad se završe izbori u Crnoj Gori kako “ne bi uticao ni na koji način”.

Stefanović: Sačekati saopštenje Tužilaštva Crne Gore

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović Srbije izjavio je da je o ovim hapšenjima saznao iz medija.

On je rekao da treba sačekati da tužilaštvo Crne Gore saopšti informacije o navodima objavljenim u medijima, da je u Crnoj Gori tokom noći uhapšena paravojna kriminalna grupa od najmanje 15 osoba koja je u tu zemlju i unijela oružje i municiju da bi izazvala sukobe.

Izvor: Agencije