Strahujem već godinama da će mi se strop alternativnog smještaja sručiti na glavu, kaže Nikola Tomić (82), izbjeglica iz Gornje Sanice, koji sa suprugom broji dane u oronulom stanu u Ljubiji, kod Prijedora.

Stari objekat Rudnika Ljubija je teško ugrijati, a ovi starci još jednu zimu dočekuju u strahu od kiša i snjegova jer dotrajali krov nerijetko prokišnjava.

Tomić je jedno od izbjeglih lica koja su se prijavila na javni poziv Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS još 2013. godine te se nada da bi mogao dobiti garsonjeru u Prijedoru u okviru Regionalnog stambenog programa.

U okviru tog programa, ukupan broj podnosilaca zahtjeva za stanogradnju u Republici Srpskoj iznosi oko 3.350, podaci su resornog ministarstva.

Od tog broja 1.750 aplikanata je u Banjaluci, Bijeljini, Bileći, Brodu, Derventi, Foči, Gradišci, Vlasenici i Prijedoru, i od tog broja su trenutno  284 porodice  u  implementaciji, a odabir korisnika se u svim lokalnim zajednicama, napominju, vrši po istom principu. Ukupan broj stanova po gradovima i opštinama koji će biti izgrađeni je 82 u Prijedoru, 48 u Banjaluci, 32 u Gradišci, po 30 Bijeljina i Derventa, 20 Vlasenica, po 15 Bileća i Brod i 12 u Foči.

“Ovaj podatak nam govori o velikoj potrebi za ovakvim vidom stambenog zbrinjavanja, te nam nameće obavezu za daljim angažmanom u sprovodenju kompletnog projekta”, dodaju iz Ministarstva.

Kažu da se je odabir korisnika još u toku, jer se na objavu Pravilnika o kriterijumima i postupku odabira korisnika, dodjeli, načinu i uslovima korištenja stambenih jedinica u višestambenim zgradama u “Službenom glasniku BiH” čekalo oko godinu dana.

Prvi ugovor za izgradnju višestambenog objekta koji će biti građen u Prijedoru i služiti za zbrinjavanje izbjeglih i raseljenih lica u Republici Srpskoj je potpisan, a u njemu će dom naći 50 porodica.

Sprovođenje potprojetka BH3 u Prijedoru je ozvaničeno nedavno potpisivanjem ugovora s izvođačem radova. Za izgradnju ovog objekta  biće potrebno oko 2.500.000 KM.

“Veliko mi je zadovoljstvo što će korisnici, koji pripadaju najugroženijim kategorijama izbjeglih i raseljenih lica, već iduće godine moći da usele u nove stanove”, rekao je Davor Čordaš, resorni ministar, prilikom potpisivanja ugovora u Prijedoru, i istakao da je to prvi višestambeni objekat koji će biti izgrađen u okviru Regionalnog programa.

Iz resornog ministarstva kažu da će za izgradnju preostale 234 stambene jedinice u još osam gradova i opština u RS biti potrebno 11.600.000 KM, što je potrebno implementirati do kraja 2017. godine.

Kriterijumi

Kada je riječ o stanogradnji, opšti kriterijumi su da je korisnik interno raseljeno lice u BiH ili izbjeglo lice iz Hrvatske iz perioda 1991 – 1995. godine, da korisnik ili član domaćinstva nema stambenu jedinicu uslovnu za stanovanje i da korisnik nije dobrovoljno raspolagao svojom stambenom jedinicom iz 1991. godine (prodaja, zamjena, poklon i slično).

Posebni kriterijumi su: stambeni status – stanovanje u alternativnom smještaju, stanovanje u nedostojnim uslovima, stanovanje sa drugim porodicama i podstanarstvo, socijalni status – pripadnici domaćinstva u stanju socijalne potrebe, lica bez redovnih primanja po osnovu zaposlenja i pripadnost ranjivim kategorijama.

NN