Učenici prijedorske srednje Elektrotehničke škole, na ovogodišnjem 30. Sajmu inovacija, znanja i stvaralaštva, „Tesla-festu“ u Novom Sadu, osvojili su tri zlatne medalje.

Tri zlatne medalje za „zlatne prijedorske inovatore“ i to za izradu „3D holograma“, „sprave za automatsko označavanje proizvoda“ i „panela za pretvaranje svjetlosne energije u električnu“.

Ovom prilikom srednjoj Elektrotehničkoj školi iz Prijedora uručena je i zlatna plaketa za uspjehe. Učenici su zadovoljni jer je ovo nagrada za mukotrpan rad i trud.

Učenici prijedorske srednje Elektrotehničke škole skromni su i pored uspjeha. Kažu rezultat sa „Tesla-festa“ je i očekivan, jer su u njega ugrađeni mjeseci napornog rada. Za dobru inovaciju, kako kažu, najbitnija je ideja.

“Potreban nam je jedan računar, jedan monitor, i ova piramida kao što vidite, monitor pravi refleksiju na piramidu koja je zakrivljena pod 45 stepeni”, kaže Dušan Grabovica iz Elektrotehničke škole Prijedor.

Njegov kolega Dejan Popović govori: “Suština ovog projekta je da pretvara svjetlosnu energiju u električnu preko solarnog panela kojim dobijamo naizmjeničnu struju ili napon sa kojeg se napaja potrošač”.

Na ovogodišnjem „Tesla-festu“ izlagali su inovatori iz 10 zemalja, što uspjehu mladih Prijedorčana daje poseban značaj. Nagrađeni radovi, kao i prethodnih godina, ostaju u školi i biće korišteni u praktičnoj nastavi učenika.

“Da bi djecu što više motivisali da uče i da vide da i oni svojim radom mogu da postignu tako neki rezultat koji je zanimljiv i vrijedan poštavanja”, napominje profesor Nenad Vukota.

Uspjesi koje već godinama bilježe učenici ove škole na takmičenjima, rezultat su dobrog rada profesora sa učenicima u dvije sekcije, elektroničkoj i energetičkoj. Iza svega stoji težnja ka osnovnom cilju srednjih stručnih škola – da budu servis privredi.

“Mi jako puno posvećujemo praktičnoj nastavi učenika kako bi oni kod zapošljavanja, poslodavci imali što manje primjedbi na naše učenike”, izjavio je Dragoja Miljić, direktor Elektrotehničke škole Prijedor.

Učenici prijedorske srednje Elektrotehničke škole u prethodnom periodu izradili su novi semafor na stadionu FK „Rudar“, dok mnogi njihovi projekti čekaju na realizaciju.

RTRS