Svaki treći saobraćajni znak na području Prijedora mora se tokom godine zameniti novim ili popraviti.

Uzrok je lomljenje tokom saobraćajnih nezgoda, raznih građevinskih radova, ali i namerno uništavanje, za šta su zaslužni vandali.

Brojni saobraćajni znakovi, iako nisu polomljeni, moraju biti zamenjeni novim, jer su pošarani toliko da se ne prepoznaje njihovo značenje.

Vozači koji su iz Prijedora, kažu da im zbog svakodnevnog prolaska kroz grad, to nije veliki problem, ali jeste onima koji prvi put dolaze u grad ili samo prolaze prijedorskim ulicama.

Šef Odseka za saobraćaj i parkinge grada Prijedor Aleksandar Jeftić, kaže da se godišnje iz gradske kase za popravljanje ili zamenu saobraćajnih znakova mora izdvojiti oko 10.000 maraka.

– Prvo ih menjamo tamo gde su neophodni kako bi se izbeglo kršenje saobraćajnih propisa. Uništeni saobraćajni znakovi mogu često dovesti vozače u zabludu – ističe Jeftić.

Za održavanje saobraćajnih znakova na području grada i prigradskih naselja zadužena je lokalna uprava, dok su oni na magistralnim i regionalnim putevima u nadležnosti „Puteva Republike Srpske“.

Iz auto-škola kažu da je na mestima gde su uništeni saobraćajni znakovi teško objasniti kandidatu kako da izvedu određene saobraćajne radnje.

Međutim, zadovoljni su što to kratko traje, jer porušeni ili polomljeni znakovi, kako kažu, brzo budu zamenjeni novim.

Spor instruktora i komisije

Instruktorima u auto-školama, osim uništenih saobraćajnih znakova, problem predstavlja i što ulica od prijedorskog naselja Pećani prema centru grada, koja je glavni put, na raskrsnici kod nadvožnjaka ima zaustavnu traku.

Kažu da je to često tema spora između instruktora i komisije za polaganje, jer je, kako tvrde, nelogično da glavni put ima zaustavnu traku.

EuroBlic