Društvene mreže omogućile su da flertovanje bude mnogo lakše i jednostavnije, a ujedno i znatno rašireniji trend.

Gledanje nekoga u oči neko vreme, a potom skretanje pogleda neki računaju u flertovanje, pa čak i razmena komplimenata na Instagramu se može slično protumačiti.

Flertovanje je ponašanje koje se definiše kao vrsta sugestije koja aludira na seksualnu privlačnost prema drugoj osobi, ali samo ako ostane na flertu. Sada se postavlja pitanje – da li je to prevara?

Ovo muči sve veći broj ljudi u savremenom dobu koji se često raspituju na Guglu i traže odgovor na njega, pokazuju Google Trends statistike.

Ova tema se često poteže i na društvenim mrežama kao što su Tviter i Fejsbuk. Da li zaista volite svog partnera, ako vam oči lutaju ka drugim osobama.

”Ako ste u vezi, flertovanje je prevara”, ”Ako pišete poruke i flertujete iza leđa svog partnera to je prevara”, ”’Da li je flertovanje prevara?’. Ako te ošamarim levom rukom, iako sam desnoruk, da li sam te ošamario?”, samo su neki od komentara korisnika Tvitera koji flertovanje tumače kao prevaru.

Sa druge strane ima onih koji flertovanje smatraju naivnim, bezbolnim i, na kraju krajeva, zdravim.

”Flertovanje je zdravo. Gledanje je zdravo”, ”Flertovanje nije prevara osim ako je flert s namerom. Neki ljudu naprosto su takvi””, kaže druga strana u ovoj debati na društvenim mrežama.

Denis Nouls, savetnik za interpersonalne odnose objasnio je fenomen flertovanja.

”Nikad ne bih kazao da je flertovanje otvoreno varanje. Ono postaje opasno kada se radi sa namerom i kada je skriveno, tada dolazi do izdaje i može biti jako bolno za partnera”, kazao je Nouls za ”Independent”.

Kako objašnjava stručanjak, ako je dopisivanje bezopasno, zabavno i vaš partner to razume, onda nema prostora za paniku.

”Ali, ako neko flertuje i ne zna gde da postavi granicu sa osobom sa kojom to radi, onda dolaze problemi”, dodaje stručnjak za međuljudske odnose.

Nouls zaključuje da se flert danas mnogo lakše dešava zbog društvenih mreža, ali moraju da postoje određeni principi.

24sata