Novi udar na institucije Republike Srpske. Tako je zahtjev za formiranje obavještajne službe u okviru Oružanih snaga BiH, ocijenio predsjednik Republike Milorad Dodik. Јoš je, kaže, pogubnije to što zahtjev dolazi od kadra Saveza za promjene.

Zašto se Ministarstvo odbrane upliće u rad postojećih policijskih agencija nije jasno. Ono što je poznato jeste da inicijativa, već drugi put, stiže od pomoćnika ministra za obavještajno – bezbjednosne poslove, Marinka Šiljegovića.

SDS, kao gubitnik izbora, nastavlja najgori odnos prema Republici Srpskoj, upozorio je predsjednik Dodik, komentarišući prijedlog kadra Saveza za promjene da u okviru Oružanih snaga bude formirana obavještajna služba, koja bi se bavila praćenjem civila, a sve, navodno, pod plaštom povećanih bezbjednosnih izazova.

– To su stvari koje nisu potrebne Republici Srpskoj i nemoguće je dozvoliti da se ovako ponašaju, jer je za bezbjednost Srpske odgovorna njena vlast. Uvođenje nove nadležnosti u Oružane snage BiH predstavlja direktno ugrožavanje bezbjednosti Republike Srpske, istakao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Sličan pokušaj bio je i 2011. godine, ali tada takve izmjene zakona nisu prihvaćene. Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH kaže da nadležnosti pokušavaju da prošire sa samo jednim ciljem.

– Da dobiju novu nadležnost kojom bi se izašlo iz kruga kasarne i uplitalo u rad policijskih agencija kao što je Obavještajna agencija koja ima potpisan Sporazum sa Ministarstvom odbrane i nema nikakve potrebe da Ministarstvo radi taj dodatni posao, naglasila je Dušanka Majkić, član Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Podsjećamo, sadašnji Zakon o odbrani predviđa da vojno-obavještajna služba ima nadležnost samo unutar vojnih lokacija. Iako suprotno interesima Srpske, postavlja se pitanje da li je proširivanje nadležnosti opravdanje za veliki broj ljudi koji nemaju dovoljno posla.

I da li to može biti dovoljan razlog da se direktno ugrozi bezbjednost Republike Srpske. Na ovo i druga pitanja odbio je dan nam odgovori Boris Јerinić, koji je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH.

RTRS