Ne računajući fazu u kojoj ste singl, postoje samo četiri faze u kojima možeš da budeš kad se radi o ljubavi – barem tako tvrde naučnici.

Romantična faza

Traje između dva mjeseca i dvije godine.

Tokom ove faze, naši neurotransmiteri se ponašaju na isti način kako bi se ponašali na drogama, pa tako imamo povećanu koncentraciju, opsjednutost osobom s kojom želimo provoditi što više vremena i nesposobnost razmišljanja o nečemu drugom.

Faza borbe za nadmoć

Kad prođe romantična faza, dolazi kombinacija razočaranja i ljutnje koja se manifestuje ignorisanjem vrlina i traženjem mana kod druge osobe.

Stvari koje su nam prije bile simpatične, odjednom počinju da nas nerviraju, a razlika u načinu komunikacije može da dovede do svađe.

Cilj ove faze je uspostavljanje granica i borba za stvari koje su nam važne, no neki je parovi jednostavno ne prežive.

Stabilna faza

U ovoj fazi i partner i vi znate na čemu ste i svjesni ste vrlina i mana koje ima druga osoba, ali se oko mana jednostavno manje nerviraju.

Obje osobe pronašle su svoje mjesto u vezi tako da je potreba za nadmoći nestala. Neslaganja ne prerastaju u svađe, a sve je nekako mirnije i uhodano.

Faza predanosti

Može početi nakon godinu dana, a može i nakon deset.

Parovi se u ovoj fazi jako dobro poznaju i mogu donositi odluke zasebno, ali i za oboje. Sve su mane i vrline jako dobro poznate, a ovi parovi znaju da se nose s lošim periodima veze i uživaju u onim dobrim.

Index.hr