Državljanin Norveške Zikrija Krkić, kojem se ponovo sudi u banjalučkom Okružnom sudu zbog optužbi da je ubio Muharema Balića i Almira Redžića u Trnopolju kod Prijedora, tražio je da se sudski proces protiv njega prebaci u Norvešku.

Krkić se nije pojavio na nedavno zakazanom ročištu u ponovljenom procesu, a zahtjev je poslao elektronskom poštom. Njegovi advokati Jadranka Ivanović i Jasminka Jovišević podržali su njegov zahtjev i sudu podnijeli inicijativu za ustupanje ovog predmeta pravosuđu Norveške.

Inicijativu, kao i zahtjev optuženog, odbacila je predsjednik sudskog vijeća Olga Pantić koja vodi ovaj proces. Ona je novi početak suđenja Krkiću zakazala za 12. januar iduće godine. Istakla je da će sud raspisati međunarodnu potjernicu za Krkićem i odrediti mu pritvor ako se tada ne pojavi u sudu.

Krkić je optužbi za dvostruko ubistvo oslobođen 8. septembra prošle godine u banjalučkom Okružnom sudu usljed nedostatka dokaza. Tada mu je izrečeno deset mjeseci zatvora jer je na tavanu očeve porodične kuće u Trnopolju držao veću količinu oružja i municije. Vrhovni sud Republike Srpske u julu je ukinuo presudu banjalučkog Okružnog suda i predmet vratio na novo suđenje.

Prema optužnici, Krkić je Balića i Redžića iz Prijedora ubio hicima iz automatske puške 28. jula 2014. godine pola časa prije ponoći u kafe-baru “San” u Trnopolju. U njih je ispalio više od deset metaka.

On se naoružan dovezao pred kafić svojim “golfom 5”, kojim je i pobjegao. Oružje kojim je počinjen zločin nije nađeno. Tijela ubijenih ujutro je pronašao vlasnik kafića Irfan Redžić, koji je čuo pucnjavu.

Krkić je dovođen u vezu sa vehabijskim pokretom.

Glas Srpske