U Prijedoru se danas i sutra održava Sajam inovacija i međunarodno takmičenje srednjih škola u programiranju LEGO robota.

Јedan od ciljeva ove manifestacije je doprinos razvoju inovacija i tehničkih nauka na našim prostorima, kao i modernizacija nastavnog procesa u školama.

Učenici prijedorskih srednjih škola, kao i gosti iz Tešnja, Teslića, Srbije i Slovenije, u naredna dva dana izložiće zanimljive projekte i inovativna rješenja. Posebnu pažnju privukao je projekat srednjoškolaca iz Tešnja Harisa Dželilovića, koji bi olakšao život korisnika staračkih domova.

– Јednostavnim pritiskom na taster poziva se osoblje staračkog doma. Time doktor odmah zna koji pacijent je u pitanju – kaže Haris.

Pored izložbe, organizovano je i takmičenje u kojem učenici srednjih škola imaju zadatak da programiraju LEGO robote, tako da crtaju određene oblike, i prenose predmete sa jednog mjesta na drugo. Ovo je prilika da mnogi učenici usavrše ovu granu informatike.

Ovaj projekat organizuje Agencija za ekonomski razvoj PREDA-PD, uz finansijsku pomoć gradske uprave Prijedor i američke Ambasade u BiH.

– Za narednu godinu planirano je i više učesnika. Očekivali smo i ove godine više takmičara, ali smo bili malo uskraćeni za finansisjka sredstva. Plan nam je da sljedeće godine dovedemo i takmičare iz Bugarske – kaže Milena Gnjatović Simatović, projekt menadžer u ovoj agenciji.

Ljiljana Babić, načelnica Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora ističe da je mladim inovatorima potrebna velika podrška i pomoć.

– Ovim mladim ljudima zaista treba pomoći, oni treba da ostanu u gradu Prijedoru, jer svojim znanjem mogu i trebaju da doprinesu razvoju ovog grada – kaže Babićeva.

Ovogodišnja manifestacija kombinacija je dva projekta koja je ova agencija započela prije nekoliko godina, u saradnji sa gradom Prijedor, i srednjom školom iz Tešnja, a sve radi unapređenja srednjoškolskog obrazovanja i modernizacije nastavnog procesa.

RTRS