Prve poteze na poboljšanju odnosa BiH i Srbije trebalo bi ipak da povuku bošnjački političari, smatra član Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, uoči preuzimanja predsedavanja Predsedništvom BiH.

Prve poteze na poboljšanju odnosa BiH i Srbije trebalo bi ipak da povuku bošnjački političari, smatra član Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, uoči preuzimanja predsedavanja Predsedništvom BiH.

On je, naime, ocenio da je najvećih problema bilo u odnosima sa Srbijom i to pre svega, kako je rekao, zbog stavova bošnjačkih političara u Sarajevu.

“Mislim da smo najvećih problema imali u odnosima sa Srbijom i to pre svega zbog stavova bošnjačkih političara u Sarajevu”, naglašava srpski član Predsedništva BiH i dodaje da na popravljanju odnosa sa Srbijom prve poteze ipak moraju povući bošnjački političari u Sarajevu

Ivanić očekuje da će normalna saradnja sa Hrvatskom biti nastavljena, te da u donosima sa Crnom Gorom problema nikada nije ni bilo.

Kada je riječ o Srebrenici, Ivanić misli da to pitanje odnosno pobeda srpskog kandidata za načelnika neće proizvesti novu političku krizu u BiH.

Naglasio je, međutim, da novi načelnik mora biti svestan senzibilnosti Srebrenice.

“Imam nameru da odmah početkom decembra, nakon što preuzmem predsedavanje Predsedništvom BiH odem u Srebrenicu i obavim razgovore i sa jednim i sa drugima uveren da će oni u međuvremenu verovatno formirati i vlast u kojoj će biti i Bošnjaka i Srba, jer to između ostalog, i Ustav traži”, naveo je Ivanić.

Voleo bi, kaže, da evropski put ponovno postane prioritet Bosne i Hercegovine.

“Voleo bih da se stvari ponovno vrate u onu pozitivnu orjentaciju koju smo imali na početku mandata, odnosno da se bavimo budućnošću, a ne prošlošću iako nisam siguran da ću u tome uspeti.

Ivanić, međutim, napominje da to ne zavisi samo od njega.

Ističe da se u poslednjih godinu desilo puno negativnih stvari koje su proizvele sukobe i to zbog, kako je rekao, suštinski beznačajnih stvari.

Srpski član Predsedništva BiH smatra da bez pozitivnog političkog ambijenta, te sprovedene presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci ništa neće značiti odgovor na pitanja iz upitnika na putu ka EU.

“Ako bi u ovom Predsedništvu BiH bilo spremnosti mislim da bismo to mogli uraditi i dobiti status kandidata za EU do kraja našeg mandata. Ako u ovom sazivu te spremnosti ne bude, ako se nastavi ta stara politika svađa i sukoba, ja u nekom periodu od narednih četiri, pet ili šest godina ne vidim ko drugi može to brzo i tako kratko uraditi ako ne bi ova tri člana Predsjdništva BiH mogla u svom mandatu”, smatra Ivanić.

U intervjuu za agenciju Anadolija, Ivanić je ocenio da Savez za promjene ne bi bio manji gubitnik na lokalnim izborima da se povukao iz priče o referendumu o 9. januaru, Danu Republike Srpske, odnosno kada je Srbija navela da ne podržava njegovo održavanje.

Savez za promjene, ističe Ivanić, imao je hrabrosti i suprotstavio se referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji je “imao veće političke implikacije nego ovaj o Danu Republike Srpske”.

On je takođe istakao da promene vlasti na nivou BiH neće biti, te odbacio navode o prelasku u SNSD i prihvatanje kandidature te partije za člana Predsjdništva BiH na opštim izborima 2018. godine u BiH, ističući da nema nameru da komentarišei “gluposti takve vrste”.

Tanjug