Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je danas u Prijedoru da do kraja marta iduće godine treba riješiti trezorsko poslovanje domova zdravlja preko lokalnih zajednica.
Tegeltija je, nakon razgovora sa gradonačelnikom Prijedora Markom Pavićem, rekao novinarima da je razriješena dilema koja je možda postojala u komunikaciji i da je jasno da grad Prijedor podržava taj sistem.

“Grad Prijedor insistira na jasnim kriterijumima raspodjele sredstava između pojedinih domova zdravlja. To je posao koji treba da riješi Ministarstvo zdravlja i Fond zdravstvenog osiguranja, a trezorski sistem poslovanja će dati rezultate”, naveo je Tegeltija.

On je rekao da Dom zdravlja Prijedor nema probleme koje imaju neki drugi domovi zdravlja, te da će novo trezorsko poslovanje omogućiti lokalnim zajednicama koje žele da povećaju izdvajanja za primarnu zdravstvenu zaštitu da izdvajaju u svoje domove zdravlja.

Odgovarajući na pitanje o statusu i budućnosti Doma zdravlja “Sveti Sava” u Oštroj Luci, jednoj od šest lokalnih zajednica prijedorske regije, Tegeltija je rekao da gašenje domova zdravlja nije opcija o kojoj se razmišlja, ali da jeste opcija o kojoj se razmišlja veličina domova zdravlja i njihova organizacija.

“Ne mislim da broj zaposlenih u svim domovima zdravlja treba da se vodi u skladu sa kriterijumima oko broja stanovnika, odnosno broja osiguranih lica. Znači, tema će biti veličina i organizacija domova zdravlja. Neki domovi zdravlja imaju preveliki broj nemedicinskog osoblja koje znatno ugrožava funkcionisanje tih zdravstvenih ustanova”, dodao je Tegeltija.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je prelazak domova zdravlja na trezorsko poslovanja sa jedinicama lokalne samouprave važno pitanje, da je reforma zdravstva jedan od uslova Svjetske banke i da ona mora ići, ali pod određenim uslovima.

“Moje mišljenje i uslov je da to ide, samo da se svi domovi zdravlja prema određenim kriterijima dovedu u jednak položaj”, rekao je Pavić.

On je podsjetio da do sada nije bio pristalica vezivanja trezorskog poslovanja domova zdravlja za jedinice lokalne samouprave umjesto za Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

“Bio sam protiv zato što nisu svi domovi zdravlja radili u istim uslovima. Nekima je vanredno davano više novca, i ako bi to bilo polazno stajalište za dodjelu sredstava iz Fonda onda bi Dom zdravlja Prijedor bio u neravnopravnom položaju, zato što se korektno odnosio, trošio samo ono što mu je opredijeljeno, čak i manje od toga”, naveo je Pavić.

SRNA