Republika Srpska uputila je 16. Izvještaj Savjetu bezbjednosti UN u kojem je argumentovano ukazano na nastojanja SDA da podrije stabilnost i funkcionalnost BiH, kao i na postupke vlasti Republike Srpske preduzeti s ciljem odbrane njenih ustavnih i zakonskih prava u skladu sa Dejtonskim sporazumom, kao i reformama koje su nužne za evropske integracije BiH.

U propratnom pismu, koje je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, navodi se da je Izvješataj upućen s ciljem da Srpska, kao strana potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH i aneksa koji su njegov sastavni dio, pomogne Savjetu bezbjednosti UN u predstojećoj debati o BiH.

U pismu se pojašnjava da se u prvom dijelu Izvješataja pokazuje kako najveća bošnjačka stranka – SDA, nastoji da podrije bezbjednost, funkcionalnost i saradnju u BiH.

“SDA pokušava da izazove krizu tako što napada legitimiteg Republike Srpske nastojanjima da zabrani obilježavanje dana nastanka Republike Srpske i ozbiljnim prijetnjama nasiljem protiv Republike Srpske. Ovakvi postupci SDA dio su šireg obrasca podrivanja stabilnosti i funkcionalnosti BiH, te saradnje između entiteta i konstitutivnih naroda BiH”, pojašnjava se u pismu.

U ovom dijelu Izvještaja, takođe, se ukazuje na činjenice kako je SDA doprinijela tome da se BiH pretvori u utočište džihadista, koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju po BiH, Evropu i ostatak svijeta.

U drugom dijelu Izvještaja argumentovano su navedni načini na koje Republika Srpska brani svoja ustavna i zakonska prava po osnovu Dejtonskog sporazuma i drugih zakona s ciljem održavanja ugovorima uspostavljenih političkih struktura i mira.

“Glasači Republike Srpske nedavno su donijeli ogromnu pobjedu strankama vladajuće koalicije Republike Srpske, čime je poslata snažna poruka podrške Vladi Republike Srpske i njenim politikama, uključujući ekonomske reforme i zaštitu prava koja su Republici Srpskoj data Dejtonskim sporazumom. Isto tako, glasači u Republici Srpskoj nedavno su učestvovali na referendumu o Danu Republike, prazniku Republike Srpske, na kom su se ogromnom većinom izjasnili u prilog zadržavanja postojećeg datuma praznika”, istakao je predsjednik Srpske u popratnom pismu.

U pismu je konstatovano da, uprkos grozničavim tvrdnjama funkcionera SDA, referendum nije imao nikakve veze sa teritorijalnim integritetom BiH i organizovan je u potpunosti u skladu sa pozitivnim propisima.

“Referendum je bio korak ka izvršavanju odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike iz novembra 2015. godine, koja, kako se detaljno objašnjava u ovom izvještaju, ne može razumno da se tumači kao zabrana Republici Srpskoj da obilježava dan svog osnivanja”, naglasio je Dodik.

U propratnom pismu je navedeno da je u drugom dijeli Izvještaja objašnjeno i zašto su nedavno objavljeni rezultati popisa stanovništva u BiH netačni i pravno nevažeći.

U trećem dijelu Izvještaja naglašena je snažna podrška Republike Srpske integrisanju BiH u Evropsku uniju i ispituju se reforme koje su nužne za kontinuiran napredak.

“Republika Srpska nastavlja da energično ulaže napore u približavanje BiH Evropskoj uniji, između ostalog i putem realizacije Programa reformi, na čijem čelu je Evropska unija. U trećem dijelu, takođe, se bavimo bitnim reformama sudskih i tužilačkih institucija na nivou BiH koje su nužne za evropske integracije”, dodaje se u pismu.

Predsjednik Republike naglasio je da su, između ostalog, reforme usmjerene na ukidanje tužilačke diskriminacije srpskih žrtava ratnih zločina, reformu pravosuđa kroz strukturisani dijalog, ukidanje uloge stranih sudija u Ustavnom sudu BiH i zaustavljanje zloupotrebe institucija pravosuđa u političke svrhe.

U svom daljem radu na reformama, čiji je cilj rast privrede i napredovanje na putu evropskih integracija, Republika Srpska traži od članova međunarodne zajednice da poštuju Dejtonski sporazum i podrže lokalne reformske inicijative u BiH.

Predsjednik Dodik naglašava da je Republika Srpska uvjerena da BiH može biti stabilan i uspješan dio Evrope pod uslovom da se poštuje njena dejtonska struktura.

“Ljubazno Vas molim da ovaj akt, priloženi Izvještaj i njegov dodatak dostavite članicama Savjeta bezbjednosti. Ukoliko Vama ili članicama Savjeta bezbjednosti budu potrebne informacije pored onih koje su sadržane u Izvještaju ili odgovori na eventualna pitanja u pogledu njegovog sadržaja, biće mi zadovoljstvo da Vam ih dostavim”, naveo je predsjednik Srpske u propratnom pismu upućenom generalnom sekretaru UN.

Izvor: SRNA