Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević smatra da bi poslanik SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović trebalo da napusti politiku, odgovara za počinjene ratne zločine u Tešnju, a ne da se bavi Ustavom.

“Prva ritualna klanja Srba u posljednjem ratu, među kojima i djeteta, te prve slike koje su prikazali svjetski mediji o takvim klanjima bile su iz Tešnja, gdje je Mehmedović bio komandir policije”, rekao je Galijašević Srni.

On je naveo da Mehmedović, stavom o odlasku stranih sudija iz BiH, pokazuje primitivizam i neznanje jer strane sudije nisu došle u socijalističku BiH, nego u postdejtnsko vrijeme.

“U podrumima policijske stanice u Tešnju i prostorijama Fudbalskog kluba `Tošk` bili su logori, a Mehmedović je odgovoran i za neselektivno uništavanje naselja i progon Srba. Zbog toga mora napustiti političku scenu i odgovarati za ratne zločine”, dodao je Galijašević.

Mehmedović je poručio ranije da “strane sudije iz Ustavnog suda BiH mogu otići tek kada se u potpunosti vrati princip uređenja BiH kao građanske republike, po sistemu jedan čovjek – jedan glas”.

Izvor: SRNA