Srpsku de­mo­krat­sku stran­ku tre­ba da pre­dvo­de lju­di ko­ji su je stva­ra­li i oni ko­ji su u vrijeme stva­ra­nja Re­pu­bli­ke Srpske di­je­li­li su­dbi­nu svo­g na­ro­da, a ne oni ko­ji su za vrijeme ra­ta u BiH bo­ra­vi­li u Srbi­ji, a ka­da je otpo­če­lo bom­bar­do­va­nje Srbi­je, pokupili prnje i vra­ti­li se u Re­pu­bli­ku Srpsku.

Ovim ri­je­či­ma je Božidar Vu­ču­re­vić, je­dan od osni­va­ča SDS-a, za “Narodne novine” ko­men­ta­ri­sao ne­da­vne pro­mje­ne u vrhu stran­ke, na­po­mi­nju­ći da u ovom tre­nut­ku ne može od­go­vo­ri­ti na pi­ta­nje da li je Vukota Govedarica u sta­nju da tu par­ti­ju trgne iz le­tar­gi­je.

“O to­m čo­vje­ku imam svo­je miš­lje­nje, ko­je ne bih izno­sio na ta­cni. Uko­li­ko se dis­tan­ci­ra od politike Mladena Bo­si­ća, spre­man sam da od ljudi ko­ji vo­de Re­pu­bli­ku Srpsku  tražim da i SDS-u da­ju par­če vlas­ti. Ne govorim to na­pa­met, SDS je državo­tvor­na stran­ka i sto­ga tre­ba da participira u vlas­ti Srpske. Ne smi­je državo­tvor­na stranka os­ta­ti van ku­će ko­ju je gra­di­la. Može se promijeniti domaćin, ali ne smi­ju oni ko­ji su je pravili bi­ti nje­ni pod­sta­na­ri. Ni­ko ne spo­ri da je ulogu do­ma­ći­na na­rod do­di­je­lio Do­di­ku. Za­to SDS sa njim tre­ba na­li­je­po. Tre­ba mu se i izvi­ni­ti za neke  stva­ri. On je pred­sje­dnik Re­pu­bli­ke, institucija.  Na poziciju je do­šao vo­ljom na­ro­da. A, ko ne poštuje na­ro­dnu vo­lju, on je iz­daj­nik svog na­ro­da. Nisu se u SDS-u smje­li ne­pri­ja­telj­ski ponašati prema in­sti­tu­ci­ji pred­sje­dni­ka. To im de­be­lo zamjeram”, rekao je Vučurević u intervjuu za “Narodne novine”.

Na pitanje ka­ko gle­da­te na po­li­ti­ku SDS-a u or­ga­ni­ma vlas­ti na ni­vou BiH, Vučurević je odgovorio da je postojeća garnitura u SDS slu­ša­la is­ku­sni­je članove u Sa­ra­je­vo, ni za živu gla­vu, ne bi išli bez SNSD-a.

“Ni­smo smje­li do­zvo­li­ti da pred­sta­vni­ke RS u vlas­ti na ni­vou BiH bi­ra Ba­kir Ize­tbe­go­vić. On je po­ni­štio vo­lju na­ro­da Srpske. Ni­su to smje­li pri­hva­ti­ti ni Bo­sić, ni Ša­ro­vić. Nji­ma iz­gle­da ni­je bi­lo do po­zi­ci­je Srpske, ne­go do nji­ho­ve vlas­ti­te. Ne­ka­da  je lju­de iz SDS-a no­si­la ide­ja, a bo­ga­mi ih da­nas no­se in­te­re­si. Naj­vi­še li­čni”, kaže Vučurević.

Ponovio je da svoj ranije izrečeni stav da su oni, ko­ji su naj­za­služni­ji za stva­ra­nje SDS-a, stra­da­li od vlas­ti­te ru­ke kada su za­sme­ta­li de­zer­te­ri­ma i bje­gun­ci­ma.

“Ni­sam krio da sam mi­slio na Vu­ko­tu Go­ve­da­ri­cu. Ni­šta ni­sam sla­gao. I sa­da ću to po­no­vi­ti, ali ne u ci­lju sva­đe i raskola. Sa­da sam spre­man da sa njim raz­go­va­ram u in­te­re­su SDS-a, Re­pu­bli­ke Srpske i srpskog na­ro­da”, rekao je jedan od osnivača SDS-a u Hercegovini.

Na pitanje da li se pos­te­pe­no stva­ra­ju uslo­vi za po­vra­tak “sta­re gar­de” u SDS, ko­ji su stran­ku na­pus­ti­li zbog su­ko­ba sa Bo­si­ćem, Vučurević je odgovorio da to ne za­vi­si od sta­re gar­de ne­go od ovih ko­ji vo­de stran­ku.

“Јa SDS di­je­lim na pe­ri­od do Bo­si­ća, do ka­da je bio na­ci­onal­na stran­ka, i ovaj mra­čni, de­ce­nij­ski period propadanja, sta­gna­ci­je, pro­tje­ri­va­nja pro­vje­re­nih ka­dro­va, od­stu­pa­nja od stra­na­čkih ci­lje­va i na­če­la. Sa­da se na­dam ne­koj no­voj fa­zi. Na dan izlas­ka va­šeg lis­ta, sas­ta­ću se sa stra­na­čkim prva­ci­ma, sta­rom gar­dom SDS-a, po­sli­je če­ga bi tre­ba­lo da iza­đe­mo sa ne­kom vrstom pro­gla­sa ko­jim će­mo po­zva­ti sve lju­de ko­ji su neo­prav­da­no od­stra­nje­ni, da se vra­te. A ni­je ih ma­lo. Ako sam do­bro pre­bro­jao, u po­slje­dnje vri­je­me iz stran­ke je is­klju­če­no de­vet po­sla­ni­ka, 17 čla­no­va Gla­vnog odbo­ra, ni sam ne znam ko­li­ko akti­vis­ta ko­ji su no­si­li te­ret izbo­ra. Za­mi­sli­te, SDS se odre­kao Mo­mči­la No­va­ko­vi­ća, Ne­de­ljka Đe­ka­no­vi­ća, Slavka Dunjića, Zlat­ka Ma­ksi­mo­vi­ća, Ne­na­da Ste­van­di­ća… To su mo­gli uči­ni­ti sa­mo pa­ko­sni lju­di, ne­pri­ja­te­lji stran­ke”, istakao je Vučurević.

Na najavu Mladena Bo­sića, dosadašnjeg lidera SDS, da će i na­kon os­tav­ke ostati u stranci, Vučurević je poručio da “može ostati, ali ne više na rukovodećem mjestu”.

“On je svo­ju pri­ču pri­čao de­set go­di­na. Po­ka­zao je da se u po­li­ti­ku ra­zu­mi­je kao Mar­ko Kra­lje­vić u in­ter­net. U nje­go­vim man­da­ti­ma, SDS je to­nuo, a on se hva­lio us­pje­si­ma. Stran­ku je odro­di­o od na­ro­da, kre­nu­la je stran­pu­ti­com i zbog to­ga je kažnja­va­na na izbo­ri­ma. SDS-u su po­tre­bne svježe sna­ge, mla­di lju­di, ali i mi sta­ri­ji i is­ku­sni­ji da sve to po­vežemo”, rekao je Vučurević.

Na pitanje kako gle­da­ na po­li­ti­ku Mi­lo­ra­da Do­di­ka, Vučurević je odgovorio da ni­ka­da nije gla­sao za Do­di­ka, i da mu je je­dnom pri­li­kom to i re­kao.

“Ali ga uvažavam. Ne dao Bog da je u ovim tur­bu­len­tnim vre­me­ni­ma na nje­go­vom mjes­tu bio ne­ko od lidera iz ovog Sa­ve­za za pro­mje­ne. Ne bi nas bi­lo na ma­pi! Do­dik hra­bro bra­ni Srpsku i smi­jem re­ći da pro­vo­di pro­gram­ske ci­lje­ve SDS-a iz devede­se­tih go­di­na pro­šlog vi­je­ka. SDS je, nažalost, na­pus­tio tu politiku i okrenuo se ne­kom dru­gom, me­ni nerazumljivom kon­cep­tu. S ob­zi­rom na to da se Do­dik na narednim opštim izbo­ri­ma ne­će mo­ći kan­di­do­va­ti za predsjednika Srpske, bi­lo bi do­bro da se kan­di­du­je za srpskog čla­na Pred­sje­dniš­tva BiH. Uči­nio bih sve da ga osim strana­ka ko­je ga da­nas podržava­ju, podrži i SDS, jer je to intres Srpske i srpskog na­ro­da. Vri­je­me je da u Sa­ra­je­vo idu na­ji­zra­sli­ji ka­dro­vi.  Mo­ra­mo se ma­lo pla­ši­ti crnih ma­ra­ma i gro­bo­va, ko­ji nas opo­mi­nju, ali i ar­mi­je bra­da­tih ko­mši­ja u kratkim pantalonama, ko­ji prijete”, rekao je Vučurević u intervjuu za “Narodne novine”.

Narodne novine